Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hursti vägrar "politiskt stämplad mat"

Från 2013
Uppdaterad 02.04.2013 09:59.
Brödkö Helsingfors
Bildtext Heikki Hursti delar ut mat i Berghäll två gånger i veckan.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Heikki Hursti och hans välgörenhetsorganisation säger nej till att ta emot mat om den kommer från organisationer med politisk koppling. Samtidigt går man in för strängare regler när det gäller åt vem maten ska ges.

Aktivisten Anita Koivunen, som ställt upp i kommunalvalet för Finlands kommunistiska parti, har flera gånger fått nej av Hursti.

Bildtext Anita Koivunen
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

- Vi har några gånger ordnat demonstrationer utanför riksdagen där vi delade ut mat åt fattiga. Vi försökte först marknadsföra evenemanget åt dem som stod i Hurstis brödkö, men blev då bortsjasade. Därför blev det också mycket mat över och när vi sedan skulle erbjuda den överblivna maten till Hursti fick vi nej igen. Det var fråga om burkar med bönor, kex och såser. Det enda som dög var lite bröd.

Varför ville de inte ha er mat?
- Vi fick ingen förklaring, utan vi fick bara höra att de inte vill ha vår mat. Fastän maten i kön ofta brukar ta slut.

Hursti slänger luren i örat

Heikki Hursti säger att han inte tar emot mat som kommer från politiska organisationer.

- Om det är en politisk organisation som ger maten säger jag nej om de så skulle betala för att ta den.

Men samma mat är det oberoende om det är Sannfinländare eller kommunister som ger den.
- Om du inte vill förstå så är saken slutbehandlad. Hej då, säger Hursti och slänger luren i örat.

Heikki Hursti försäkrar också att samma regel för "politiskt märkt" mat gäller för hans bror. Rene Hursti är sannfinländare och sitter i stadsfullmäktige i Helsingfors.

Anita Koivunen går själv några gånger i månaden till Hurstis brödkö och hon är kritisk till att man snart måste visa id för att få mat.

- Senast jag var i brödkön uppmanade man mig att ta med FPA-kortet nästa gång som bevis på att jag är finländare. Jag frågade varför det och då fick jag till svar att maten inte räcker till åt "oss" alla eftersom systemet har missbrukats och mat har sålts vidare.

- Det här kan bli problem för utlänningar som inte har ett FPA-kort. Där brukar finnas många invandrarfamiljer i kön - bland annat afrikaner, turkar och ester.

Har du då sett att någon roffat på sig enorma mängder och eventuellt sålt det vidare?
- Jag är tveksam till att det har hänt. Dessutom har ju matens bäst före-datum ofta gått ut och vem vill köpa sådan mat?

Koivunen säger att aktivisterna nu i vår ska ordna en ny demonstration utanför riksdagshuset där man delar ut mat åt behövande.