Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre månader till hemma-VM

Från 2013
Uppdaterad 03.02.2014 18:08.

- Orienteringslandslagets VM-läger i Spanien med bl.a. Minna Kauppi och Fredric Portin.
- VM-orten Vuokatti förbereder sig med eftertanke.

I början av juli avgörs VM i orientering i Vuokatti. Det är fjärde gången VM arrangeras i Finland och tolv år sen senast. Den gången, i Tammerfors år 2001, tog Finland åtta medaljer, vilket är alla tiders bästa resultat.

Den finländska elitorienteringen har mer eller mindre bott i Spanien den här vårvintern. Inramningen är en två månader lång lägervistelse i fint klimat med många och välgjorda orienteringskartor över bra terränger alldeles intill. Med landslagstränarna ständigt närvarande. Med massör alltid på plats. Adressen är Barbate nere i det fattiga och bortglömda, natursköna västra Andalusien. Det handlar om orientering med konturerna av Afrika ständigt i fonden.

Där orienterarna bor och laddar upp inför hemma-VM finns ingenting, kunde nån säga. Den byn i Barbate-området heter Los Canos de Meca. På våren är en enda restaurang öppen. Ibland. Men landslagsidrottarna lagar sitt käk själv, de tränar, diskar, vilar, städar, tränar, vilar, tränar och umgås. De kommunicerar, de är tillsammans. Dagarna går snabbt, mot VM-säsongen. Egentligen saknar ingen något av det som kanske finns någon annanstans. När själva grenen är så full av källor till inspiration.

Samtidigt som de finländska orienterarna förbereder sig för karriärens hittills bästa prestationer i sommarens VM, förbereder sig arrangörerna i Vuokatti för att skapa alla tiders bästa VM-arrangemang!

I Sportmagasinets orienteringsspecial besöker vi landslagets VM-läger i Spanien och ett Kajanaland i vinterskrud, tre månader innan det hela kör igång.

Sportmagasinet
tisdag 9.4 kl. 21.00 och onsdag 10.4 kl. 17.25 i Yle Fem
torsdag 11.4 kl. 13.30 i TV2

Mer om ämnet på Yle Arenan