Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Antalet skolor har minskat rejält på 2000-talet

Från 2013
Uppdaterad 03.04.2013 08:37.
Tyst och ödsligt på skolgården i Tjuda
Bildtext Tjuda skola på Kimitoön lades ner 2010.
Bild: YLE/ Monica Forssell

Över 60 svenskspråkiga skolor har lagts ner eller slagits ihop med andra skolor sedan 2005. Flera av dem finns i Pargas och Kimitoön.

I Kimitoön lade man ner byskolorna i Tjuda, Björkboda och Ytterkulla år 2010. Samtidigt lades också finskspråkiga skolan i Mjösund ner. De elever som gick i Tjuda skola flyttade till Amosparkens skola. Eleverna som gick i Björkboda och Ytterby skolor fick börja i Dalsbruks skola som gick samman med Dragsfjärds högstadieskola år 2009. Nivelax skola och Brännboda skola slogs ihop år 2006 och heter nu Västanfjärds skola.

Enligt bildningschef Mats Johansson finns det inga planer på ytterligare nedläggningar eller sammanslagningar av skolor i Kimitoön.

I Pargas grundades Kyrkbackens skola med årskurserna 1-9 då Kyrkbackens lågstadium och Kyrkbackens högstadieskola slogs samman 2004. År 2005 lades Käldinge skola ner och eleverna förflyttades till Kyrkbacken.

Enligt Sverker Karlsson, vice ordförande för bildningsnämnden i Pargas, har man inte diskuterat fler sammanslagningar av skolor.

- Sparkrav finns det nog, men inga planer på dra in någon skola, säger Karlsson.

I Åbo har elevunderlaget för de svenska skolorna varit stabilt och förväntas till och med växa under de närmaste åren berättar Liliane Kjellman, direktör för den svenskspråkiga servicen. I Lillheikkilä byggs en ny svensk skola, Kombiskolan, som skall inrymma första- och andraklassare samt en förskola och ett daghem.

Också i S:t Karins har utvecklingen gått mot det motsatta. S:t Karins svenska skola öppnade sina dörrar 2011. I höst börjar hela 37 ettor i skolan, 15 fler än året innan.

I Salo var Halikko svenska skola stängningshotad under hösten 2012. Bildningsnämnden i Salo beslöt enhälligt att gå emot förslaget och stadens enda svenska skola fick fortsätta.

Det är inte endast på svenskt håll som skolnätverket krympt de senaste åren. Också flera finska skolor i regionen, både mindre och större, har tvingats stänga. En väldigt liten skola, de facto Finlands minsta, som däremot lyckats uthärda är Utön koulu. Pargas stadsfullmäktige har fastställt att skolan skall ha tre elever för att verksamheten ska kunna fortsätta. Det ser ut som att kravet skall kunna uppfyllas åtminstone något år framöver.

Läs också: