Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Säsongspremiär för Sirkus Finlandia

Från 2013
Uppdaterad 04.04.2013 10:45.
Cirkus i Karis
Bildtext På söndag startar Sirkus Finlandia sin turné genom Finland.
Bild: Yle/Minna Almark

Radio Vega Västnyland: Sirkus Finlandia

Programmet är inte längre tillgängligt

Det ovanligt kalla vädret gör säsongstarten besvärligare än normalt för Sirkus Finlandia. Vattnet fryser om natten och tjälen gör det besvärligt att resa tältet.

Cirkusen inleder sin sju månader långa turné i Karis på söndagen och cirkusdirektören Carl Jernström Jr säger att kölden inte underlättar arbetet inför premiären.

- Vattenslangarna fryser om natten, så det råder användningsförbud då, säger han. Det går också åt mera el än normalt då husvagnarna och tältet måste värmas upp.

Kölden i sig är cirkusfolket vant vid, däremot kan Jernström knappt minnas när det har varit så här kallt såpass länge.

Förberedelserna pågår för fullt

I Karis förbereder sig Sirkus Finlandia för sin sju månader långa turné runt hela landet. Det är premiär på söndagen och de sista artisterna anlände i går.

En av dem är clownen Totti Alexis, som är clown i femte generation.

- Jag försöker vara en modern clown som tar till vara clowntraditionerna, säger han.

Totti Alexis har jobbat på cirkusar runt om i Europa - senast i Sverige på Cirkus Maximus. För honom brukar det inte vara något problem att anpassa sig efter humorn i de olika länderna, men det kan ta några dagar, säger han.

Yle Västnylands Youtube-sida kan du se flera klipp från Sirkus Finlandia i Karis.

Nytt program varje år

Programmet på Sirkus Finlandia byts ut varje år eftersom man uppträder på samma orter och publiken vill ha omväxling.

I år får man bland annat se en uppvisning med armborst, där artisten Aleksi Martin via 16 andra armborst prickar ett äpple på sitt eget huvud.

Det kan också löna sig att vara lite extra uppmärksam om man är på väg på Sirkus Finlandias show det här året eftersom den danska artisten Kenny Quinn sysslar med ett lite annorlunda nummer.

- Jag är en ärlig ficktjuv och före föreställningen tar jag saker som publiken får tillbaka under föreställningen.

Intresset ökar hela tidenr

I dag är intresset för cirkus rätt stort i Finland. Carl Jernström tror att det dels beror på det arbete man gjort på Sirkus Finlandia, dels på alla klubbar som sysslar med cirkusverksamhet runt om i landet. Dessutom börjar det finnas en hel del finska artister, som har finslipat sina program och är redo för cirkusmanegen.

När det gick som sämst för Sirkus Finlandia år 1995 hade cirkusen bara 30 000 besökare på en säsong. I dag är publiksiffrorna över 200 000, berättar Carl-Gustav Jernström, som ännu för några år sedan var cirkusdirektör.

- Vi är förstås nöjda över intresset, men på vissa platser behöver vi nästan ett större tält eftersom publiken är så stor, säger han. Det finns ju också en gräns för vad vi orkar göra så att det blir bra.