Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tove Janssons gata – men var?

Från 2013
Uppdaterad 15.04.2013 05:21.
Tove Jansson
Bildtext Tove Jansson föddes 1914.
Bild: YLE

År 2014 skulle konstnären och författaren Tove Jansson ha fyllt hundra år. De anhöriga hoppas på att hon ska få en egen gata i Helsingfors, men inte var som helst.

Roleff Kråkström, VD , och Sophia Jansson, konstnärlig ledare på Moomin Characters förbereder sig för jubileumsår
Bildtext Roleff Kråkström och Sophia Jansson på Moomin Characters.
Bild: Foto: Eva Frantz

- Det skulle kännas lite pölligt att inte bli tillfrågad och plötsligt så finns det en gata, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove.

Ulrikasborg var Toves kvarter

Ett av de förslag som kom upp efter Tove Janssons död är att döpa om Ulrikasborgsgtan i södra Helsingfors.

- Det skulle passa utomordentligt bra dels för att det är en ganska kort gata och för att hennes ateljé är på den gatan. Det är kvarter där hon bodde och rörde sig, säger Sophia Jansson.

Busholmen på förslag

De senaste ryktena från stadens håll är att döpa några gator på Busholmen efter författare, bland andra Tove Jansson.

- Jag ställer mig lite tveksam. Hela stadsdelen fanns inte under Toves tid. Det ligger nära havet var ett argument, men det räcker inte riktigt, tycker Sophia Jansson som är konstnärlig ledare på företaget Moomin Characters som förvaltar Mumin och andra varumärken kring Tove Jansson.

- Toves arbete och livsverk väcker väldigt mycket idéer hos folk, säger Roleff Kråkström som är vd för Moomin Characters. I kommerisellt syfte har vi också för säkerhets skull registrerat Tove Janssons namn och signatur som varumärken.

Mycket mer än mumin

100-årsjubileet kommer att firas världen över under hela nästa år. I Helsingfors blir kronjuvelen en utställning som öppnar på Ateneum i mars.

- Vi vill lyfta fram Tove Jansson som konstnär, det är ju lätt hänt att man glömmer bort att hon gjorde mycket annat än mumintroll, konstaterar Kråkström.

- Jag tycker det viktigaste är att man tar fasta på vilken unik kvinna hon var och vilka modiga beslut hon fattade i en värld där kvinnor inte ännu hade så framträdande ställning, säger Sophia Jansson. Få känner till exempel till att Tove redan tidigt började livnära sig på sin konst.

Japan nästa

Mot slutet av sitt liv blev Tove Jansson allt mer folkskygg och undvek att ge intervjuer. Hur tror då brorsdottern att Tove helst hade firat sin 100-årsdag om hon hade kunnat vara med?

- Antagligen hade hon helst hållit sig i skymundan i sin ateljé. Men samtidigt tror jag att hon hade uppskattat att man ville fira hennees verk. Och därför är jag så omåttligt glad över utställningen.

Då utställningen avslutats på Ateneum kommer den att forsätta till fem orter i Japan, inbjuden av den japanska dagstidningen Asahi Shimbun. Detta kommer att innebära en stor publik.

- Då Asahi Shimbun häromåret ordande en Vermeer-utställning hade den bara i Tokyo 1,1 miljoner besökare, så det är glädjande att Tove-utställningen kommer att få spridning på det här sättet, säger Kråkström

Jubileumsprogrammet utökas hela tiden och på webbsidan tove100.com kommer man att samla information om alla evenemang som anordnas i ankytning till jubileet.