Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle öppnar sitt innehåll

Från 2013
Stora smedjan, Böle
Bild: YLE / Martina Näreharju

Yle vill öka publikens möjligheter att använda Yles medieinnehåll på webben. Användarna förväntar sig att Yle öppnar sitt innehåll och tillhörande data. Därför börjar Yle öppna sitt innehåll, sina gränsytor och sin data på webben.

Yle vill ge aktiva användare i olika utvecklarcommunityn möjligheten att idéa fram och utveckla applikationer, där Yles innehåll kan användas på nya sätt i olika apparater. Användargemenskaper och samarbetsparter kan själva skapa nya lösningar utan att äventyra integritetsskydd eller upphovsrätter.

Yles nya riktlinjer för webben träder i kraft direkt, men de första praktiska resultaten väntas mot slutet av året.

- Vi börjar öppna gränsytorna stegvis. Vi har flera år av arbete framför oss. I framtiden kommer Yles innehåll att kunna användas lättare än tidigare på skärmar och apparater av olika slag och storlek, lovar direktören för Produktionsenheten Janne Yli-Äyhö.

Med det här tar Yle steget in i en ny webbålder. I framtiden blir det till exempel lättare att hitta Yles program och innehåll på webben, då nya typer av programguider kan utvecklas på webben. Yle Arenan kan i framtiden se likadan ut i alla de vanligaste apparaterna. På samma sätt kan finländarna genom nya appar få helt ny glädje av innehållet i till exempel sportens resultatservice, vädertjänsten eller nyhetstjänsten.

- Målet är att erbjuda finländarna valuta för skattepengarna och göra Yles webbinnehåll till en del av alla webbanvändares medievardag. Samtidigt vill vi svara på de förväntningar på öppenhet som finns på det skattefinansierade Yle, sammanfattar Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

Yle vill producera och erbjuda innehåll på nya sätt framför allt för att kunna betjäna den publik för vilken webben är det enda eller viktigaste mediet. Yles webbstrategi som grundar sig på de så kallade huvudtjänsterna kvarstår. Yles huvudtjänster på webben är Yle Arenan, Yle Nyheter, Barn och Oppiminen.

Yle vill också kunna öppna sitt arkiv. I oktober 2012 linjerade Yle för riksdagens framtidsutskott att förändringen i upphovsrättslagen 25 g § ska genomföras så fort som möjligt. Innehållen i Rundradions arkiv kan då bättre göras tillgängliga för publiken på webben.

Yle uppmuntrar sina redaktörer att öppet dela med sig av olika faktamaterial då de gör innehåll. Det här ger en genomskinligare journalistik.

Text: Reija Hyvärinen