Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Framtidens kondom passar alla storlekar

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Bildtext Ny kondom efterlyses!

Smaksatta, självlysande färggranna och knottriga. Utbudet av kondomer blir allt större men ändå struntar många i den lilla slasktratten som skyddar mot könssjukdomar och är det effektivaste sättet att stoppa HIV. Nu efterlyses en bättre kondom.

Vilka egenskaper skall framtidens kondom ha?

- En kondom som inte kan gå sönder, passar alla storlekar och som samtidigt överför värme och är tunn finns högt på önskelistan, säger Suss Åhman som är sakkunnig i sexuell hälsa.

Man borde också jobba med attityderna. För många är det fortfarande en pinsam upplevelse att gå och köpa kondomer framför allt för ungdomar. För unga utan kreditkort är det också svårt att handla över nätet, säger Åhman.

Tomi Lahtela som importerar kondomer tycker att tanken med en modernare kondom är onödig. Hjulet är ju redan uppfunnet, menar han.

- Det finns redan många alternativ på marknaden. Just nu är de tunna, de formade och kondomer som innehåller L-arginin populära, berättar Lahtela.

L-argininet hjälper kroppen att utvidga blodkärlen vilket i sin tur ökar den sexuella njutningen.

Microsofts grundare Bill Gates utlovar 100 000 dollar till den som uppdatera kondomen till 2010-talet. Han tycker att kondomen måste bli skönare och enklare att använda. All utveckling som bidrar till att människorna i större utsträckning använder kondomer är bra, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan