Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbofilharmonikerna spelar Abba

Från 2013
Uppdaterad 30.09.2013 09:10.
Bild: Seilo Ristimäki Iloinen Liftari Oy

Toner av Brahms, Tjajkovskij och Sibelius, men även Abba och Paula Koivuniemi. Det är vad Åbo filharmoniska orkester bjuder på senare i år. Orkestern publicerade i dag sitt program för hösten:

Scenen i konserthuset intas på hösten av såväl finländska som internationella toppartister. Hösten innebär också premiär för operaprojektet Figaros bröllop i samarbete med Åbo svenska teater. Mozarts opera har premiär den 26 september. I denna version förs publiken till 1940-talets Hollywood för att följa inspelningen av en film som är förlagd till 1700-talet. Operan visas tio gånger under höstsäsongen.
Till höstens solister hör den asedda pianisten Paavali Jumppanen, sopranen Helena Juntunen, den danske cellisten Andreas Brantelid, koreanskfödda flöjtisten Jasmine Choi och Leif Segerstams cellistdotter Pia Segerstam. Dirigentpinnen greppas vid sidan om Leif Segerstam av Olari Elts, Antonio Méndez och av Nazanin Aghakhani.
Konserthuset blir hem för glamour och glitter den 3 oktober då Paula Koivuniemi stiger på scenen tillsammans med dirigenten Mikko Franck. Glittret blandas med nostalgi den 20-22 november då Emmi Kangas och Marika Westerling sjunger kända Abba-låtar tillsammans med filharmoniska orkestern.
Orkestern inleder hösten den 5 september, men före det blir det bland annat Strausskonsert och konsert med publikens önskelåtar under våren.