Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Experter: Fel att stänga av skolventilation nattetid

Från 2013
Uppdaterad 05.04.2013 08:40.
Bildtext Saneringen av Kvaba blev klar 2012 men luftproblemen har återuppstått.
Bild: Yle/Antti Haanpää

Beslutsfattarna borde ompröva sitt beslut att stänga av ventilationen i stadens byggnader under veckosluten och nätterna. Det anser Borgå stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander.

Ungefär 60 personer kom igår till Borgå stadshus för att lyssna på ett miniseminarium om inomhusluften. Båda experterna på plats, Juhani Pirinen från Miljöministeriet och professor Mirja Salkinoja-Salonen från Helsingfors universitet, sa att Borgå stad gör fel när de stänger av ventilation i skolor, daghem och andra offentliga utrymmen under nätter och veckoslut.

- Allt som bildas i byggnaden koncentreras då i inomhusluften. När ventilationssystemet startar på morgonen blir det en storm av damm, fiber, mikroorganismer och alla slags grejer som samlats i ventilationen, säger professor Salkinoja-Salonen.

Dessutom uppstår det undertryck när ventilationen stängs av under nätterna och veckosluten. Då kommer luften från mögelskadade ställen, såsom avloppssystem, in i lokalerna.

- Man måste undvika undertryck. Det gör man mycket enkelt genom ett litet ventilationsfönster, säger Salkinoja-Salonen.

Borgås stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP) övertygades av experterna.

- Vi måste definitivt ompröva det här beslutet. Vi måste titta på den här frågan på allvar för jag är ganska övertygad om att det vi gör nu inte är klokt.

Nylander tror att det kan ta uppemot sex månader innan det blir ändring på beslutet.

- För det första ska vi skriva en fullmäktigemotion där vi kräver ganska många åtgärder. Men delen med avstängda ventilation kanske går snabbare att åtgärda om den politiska viljan finns och tillräckligt många ledamöter ställer sig bakom det här.