Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Sänkt dividendskatt skapar positiv atmosfär"

Från 2013
Uppdaterad 02.07.2015 17:01.
Fundersamma händer
Bild: Yle

Många har varit kritiska till att ägare i olistade bolag ska få minskad dividendskatt om de har stora dividendintäkter. De som redan är rika kan därmed bli ännu rikare. Men hur ser de här storägarna själva på frågan? Vi bestämde oss för att ta reda på.

- Jag kommenterar inte, jag hör dåligt och är dessutom utomlands, säger Erkki Etola; en av de allra rikaste i Finland och majoritetsägare i bolaget Etola.

Och han är inte ensam om att tiga gällande den lägre dividendskatten för ägare i olistade bolag. De flesta vi ringer vill inte föra fram sin syn på saken.

Anne Berner utgör däremot ett undantag. Berner är styrelseordförande och största ägare i familjebolaget Vallila Interior. Hon säger att regeringens dividendbeslut är bra.

- Det här är en positiv signal åt mig personligen för det visar en viss uppskattning för det arbete som har gjorts i hemskt många år och på basen av det är det ett beslut som ger en positiv atmosfär och det är jätteviktigt. Det är jätteviktigt för en företagare att känna uppskattning.

Anne Berner är Årets businessman 2009
Bildtext Anne Berner, styrelseordförande för Vallila Interior, tror inte att sista ordet är sagt i saken. Arkivbild.
Bild: YLE

Berner vill inte svara på hur mycket hon tror att förändringen kommer att gynna henne rent ekonomiskt. Hon betonar istället att det här kommer att göra det möjligt för henne och andra delägare att investera mer pengar i Vallila Interior.

Enligt Berner har det hittills varit mer lönsamt att investera i fastigheter som man sedan hyr ut istället för att satsa på tillväxt i det egna bolaget. Men regeringen har nu gjort de här alternativen likvärdiga, säger hon.

- De vill att vi satsar på tillväxt och de vill att vi satsar på sysselsättning och då känns det för mig personligen att det är min uppgift att göra det. Att komma emot och satsa på tillväxt och sysselsättning, och att göra mitt bästa.

Berner är alltså tacksam för att hon själv och hennes familjebolag gynnas av den minskade dividendskatten. Men hon anser också att det är orättvist att dividendintäkter i börslistade bolag samtidigt föreslås beskattas hårdare. Hon tror ändå inte att sista ordet är sagt i den här saken. Regeringen kan ännu ändra sig, säger hon.

Läs också: Haglund försvarar dividendskatterna