Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OAJ: Lärare måste få rätt att använda maktmedel

Från 2013
Uppdaterad 04.04.2013 07:01.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Lärarfacket OAJ vill att lärarna får större möjligheter att ingripa mot störande beteende i skolorna. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen säger till Yle Nyheter att lärarna måste få rätt att ta till maktmedel om det krävs för att upprätthålla ordningen.

Enligt ett lagförslag ska lärarna få kontrollera om eleverna bär med sig farliga föremål eller ämnen. Däremot ska lärarna fortfarande inte kunna använda sig av maktmedel.

Nyligen hotades en lärare av uppsägning när han knuffade ut en störande elev från en matsal i det finska högstadiet i Alphyddan i Helsingfors. Luukkainen förvånar sig över talet om uppsägning, och påminner att problemfall av det här slaget blir allt vanligare.

Som en metod att komma åt störande beteende vill OAJ ge skolorna rätt att snabbt stänga av bråkiga elever för tre dagar.

Men lärarna verkar varken få igenom sina krav på maktmedel eller tidsbegränsade avstängningar. Undervisningsminister Jukka Gustafsson säger att den nuvarande lagen om grundläggande utbildning redan nu mycket klart definierar vilka maktmedel en lärare eller rektor får använda.

- Vi har i det här sammanhanget inte sett någon motiverad anledning att ändra på de nuvarande begränsningarna.

Den nya lagen skulle träda i kraft redan i höst, men nu sker det sannolikt först i början av nästa år.

Diskussion om artikeln