Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Facebookprematur lockar givmilda

Från 2013
Bildtext Drygt 70 000 gillare torsdag morgon.
Bild: facebook

På knappt två veckor har över 70 000 personer klickat tummen upp för en prematur som vägde bara 875 gram vid födseln. Babyns pappa startade facebookgruppen för att samla pengar till en ny kuvös, nu har insamlingen skapat en snöbollseffekt.

Det är mindre än två veckor sedan gruppen kom till och privatpersoner och företag aktiverat sig över all förväntan, meddelar pappan. Alla pengar riktas till Barnklinikens stödförening Lastenklinikan kummit och ska gå oavkortat till ny utrustning för prematuravdelningen i Helsingfors.

Flera små och större företag har anmält sig och vill bidra på olika sätt i kampajen för gruppen 875 grammaa på Facebook. Iltalehti skriver att en salong i Hyvinge tänker erbjuda mammor till intensivvårdsbarn gratis skönhetsbehandlingar. Ett dryckersföretag ställer upp med gratis mineralvatten på avdelningen.

USA:s ambassadör stöder kampanjen

Insamlingen har också aktiverat USA:s ambassadör i Finland Bruce Oreck. Han föddes själv som prematur och är bekant med den lilla flickbabyns pappa via bodybuildingkretsar.