Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

När kärleken blir till kris

Från 2013
Uppdaterad 04.04.2013 19:26.
Skugga av kvinna som visar mittfingret åt man.
Bildtext Kris i parrelationen.

När drömmarna kolliderar med verkligheten är relationskrisen ett faktum. Då brukar förvirringen vara stor. Inget stämmer längre och är det riktigt illa känns det som totalt fritt fall. Och man vet inte var - eller hur - man kommer att landa.

Respekt. Det är ett ord som familjerådgivaren Jan-Erik Nyberg återkommer till när han pratar om relationer. Om respekten mot en själv och partnern försvinner i ett förhållande så är det dags att börja fundera på vad man kan göra åt saken.
- Kärleken är uppbyggd av respektens atomer. Om respekten brister, om jag inte längre respekterar mig själv och den andra i förhållandet… Då ringer det nog klockor som säger att nu måste vi se om vårt hus, säger han.
Jan-Erik Nyberg jobbar som familjerådgivare i Jakobstad och hjälper par som kört fast i sin relation.
- En familjerådgivare eller terapeut kan inte lösa problemen åt dig. Vi fungerar mer som ett bollplank. När man är i kris handlar det om att reflektera kring vad det är som sker. Att försöka förstå, både med förnuft och med känsla. Vad är det som sker i mitt liv och vad kan jag göra åt det?

Förändrad syn på äktenskapet

I dag kan det kännas som att de flesta relationer krisar. Folk bråkar och skiljer sig på löpande band.
- En svårighet i dag är den individualistiska lyckofilosofin. Den ställer till med stora problem. Vi förföljs av drömmar som egentligen är ganska omöjliga – och jagar efter dem.
- En annan tuff upplevelse är speglingen av mig själv i min partner. Den här människan möter mig precis sådan som jag är i vardagen. Då blir det svårt att upprätthålla den idealiserande bilden av mig själv, som jag gärna vill tro att andra ser, när de ser mig, säger Nyberg.
Genom åren har synen på äktenskapet förändrats. Förr var idealet att lyckas hålla ihop ett äktenskap. I dag är det mera en prestation som man ska kunna visa upp, partnern blir som en trofé. Vi är också väldigt måna om vår självbestämmanderätt i alla sammanhang.
- Det är kanske den här rätten till självbestämmande, ihop med en slags oförmåga att förstå vad det som jag begär för min lycka innebär för en annan människa, som gör det svårt i relationen. Vilket pris min lycka har för någon annan, säger Nyberg.
En annan utmaning i dag är den desorientering människor kan uppleva när de ska bygga upp en egen identitet eftersom naturliga rollmodeller saknas. Vi kan inte i samma utsträckning som förr ta modell av våra föräldrar. Och det här kan enligt Nyberg skapa en viss förvirring.
- Minnet av hur det var när mamma var hemma finns ännu kvar. Och kvinnor försöker många gånger lyfta sig i håret genom att vara både perfekta hemmamammor och yrkesarbetande. Och dessutom ska de vara vackra, sexiga och trevliga. Det blir en ganska omöjlig ekvation.

Inte perfekt men bra

Hur får man då till en bra relation?
Jan-Erik Nyberg drar paralleller till den engelska ramsa som säger vad som ska finnas i en brudbukett: ”something old, something new, something borrowed, something blue”.
- För att man ska må bra i en parrelation ska det finnas någonting som är gammalt och välbekant och tryggt, ”something old” - men det måste också finnas något nytt och spännande, "new". Det måste också finnas någonting som man får låna av den andra, ”something borrowed”. Till exempel en egenskap eller ett personlighetsdrag som den andra har och kan hjälpa mig att utveckla. Men så behöver det också finnas den här sorgen, ”bluesen”. Att acceptera att det här inte är en fullkomlig relation och att den inte måste vara det heller. Den är tillräckligt bra, just som den är, säger han.

Ofta hör man folk säga att ett par har vuxit ifrån varandra.
- Ett säkert sätt att växa ifrån varandra är att göra ingenting. Om man ska kunna växa tillsammans på ett sunt sätt bredvid varandra krävs det att man jobbar för det, varje dag, säger Jan-Erik Nyberg.

Mer om ämnet på Yle Arenan