Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På fredag går första lasset från Vasa till Bremerhaven

Från 2013
Uppdaterad 05.04.2013 07:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Fraktfartyget M/S Mimer ankommer till Vasa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På torsdag anlände fraktfartyget M/S Mimer till Vasa hamn. Och på fredag ska den iväg med det första lasset via svenska Härnösand mot tyska Bremerhaven.

M/S Mimer börjar trafikera från Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

M/S Mimer ett lyft för regionens företag

Programmet är inte längre tillgängligt

Hans Söderholm, som är direktör för Vasarederiet Nordic Sea Line Oy Ltd, säger att fraktlinjen är viktig för hela Österbotten.

- Vi har en jättefin industri här men logistiken har haltat lite när all frakt har åkt med långtradare längs Finlands vägar, som inte är i bästa skick. Det här är mera grönt tänkande då vi får frakten ut sjövägen med det samma, och dessutom från vår egen hamn som har investerat en massa pengar. Så vi ska uttnyttja det vi har byggt upp nu, säger Söderholm.

Nordic Sea Line har redan byggt upp en grundstomme av kunder, men det tar sin tid innan de fyller fartygets kapacitet på 4 400 ton.
- Det är klart att första resan inte är fullt lastad för det tar en tid före industrin får omsvängt sina logistikriktningar.
Söderholm är ändå nöjd med fraktmängden under första resan fram och tillbaka.

Från Vasa till Bremerhaven och ut till resten av världen

Flera företag i Österbotten har behov av en kortare transportsträcka till Norge och därför går M/S Mimer via Härnösand i Sverige. Dessutom är hamnen i Bremerhaven porten till resten av världen.
- Vår tidtabell är uppbyggd så att du under samma vecka får lasten överflyttad till fartygen som ska vidare från Tyskland till destinationsorten.

Snart två fartyg

Till en början går fartyget jämna veckor från Vasa och udda veckor från Bremerhaven. Fartyget klarar av snabbare resor, men enligt Söderholm är en avgång per två veckor den mest ekonomiska och praktiska lösningen. Småningom ska de ändå kunna öka antalet avgångar till en gång i veckan.

- Om våra prognoser håller så har vi fartyg nummer två om ett och ett halvt år till två år i drift, och då går fartyget varje vecka.

Och det här är något som också Teijo Seppelin, hamndirektör i Vasa, önskar.
- Den här fraktlinjen stöder också trafiken till mellan Vasa och Umeå. Det är avgång varje dag härifrån så om det kommer något hit från Mellaneuropa så får man godset ganska snabbt över till Umeå, och vice versa från Umeå till Vasa och vidare till Mellaneuropa, säger Seppelin.