Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Posivas kärnavfall kan förorena grundvatten

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:34.
Posivas bergrum i Euraåminne
Bild: Yle

Forskaren Antti Lempinen kritiserar Posivas planer för slutförvaring av kärnavfall. Enligt honom kan radioaktiva ämnen spridas via grundvattnet.

Posiva lämnade i slutet av fjolåret in ansökan om bygglov för slutförvaringen, och Strålsäkerhetscentralen behandlar som bäst den flera tusen sidor långa säkerhetsutredningen. Det uttjänta kärnbränslet ska placeras i kapslar av koppar och gjutjärn, med ett skyddande bentonitlager, på över 400 meters djup i berggrunden.

Forskare Antti Lempinen, som tidigare har jobbat för Posiva, säger att en central fråga kring slutförvaringen ännu är olöst: Ifall koppar- och bentonitspärrarna inte håller kan kärnavfall komma i kontakt med grundvatten i sprickor i berggrunden. Lempinen uppger för Yle Nyheter att radioaktiva ämnen då kan spridas vidare ut i naturen och till människorna.

- Egentligen är det ingen i expertkretsar som hävdar att grundvattenfrågan skulle vara löst, säger Antti Lempinen.

"Uppfyller ställda krav"

Posiva intygar att slutförvaringsmodellen uppfyller de krav som statsrådet och Strålsäkerhetscentralen har ställt.

Posiva uppger i säkerhetsutredningen att de strålningsdoser som människor kan utsättas för via grundvattnet underskrider gränsvärdena.

Strålsäkerhetscentralen tar i sin behandling ställning till om Posivas bedömning är trovärdig eller inte. Behandlingen av säkerhetsutredningen är ännu i ett tidigt skede. Statsrådet fattar det slutgiltiga beslutet om bygglov för Posivas slutförvaringslager.

Finland hör till de första länderna i världen som tänker slutförvara kärnavfall. Globalt väntar omkring 300 000 ton kärnavfall på att slutförvaras.