Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bananfodral och lövblåsare - smart eller strunt?

Från 2013
Uppdaterad 05.04.2013 10:08.
Bildtext Onödiga eller nyttiga?
Bild: Maja Ottelin/YLE

Bananfodral och elektrisk myggfälla hör kanske inte till standardutrustningen i varje hem. De har tävlat om titeln årets onödighet och finns nu med på utställningen ”Onyttigheter” på Glims gårdsmuseum i Esbo.

- Många av sakerna har en naturpoäng. Man har tänkt på plastskräp och sådant som belastar naturen. Men också onödiga saker som används till bara ett ändamål, en visp för att vispa mjölk till sitt kaffe till exempel, förklarar koordinator Malin Ekebom som guidar runt på utställningen om de onödiga prylarnas fascinerande vardag.

Så här viker du en kompostpåse i tabloidformat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Yleskatt och engångsblöjor nominerade

Frågan om vad som är onödigt har inget entydigt svar. Någon kanske har nytta och användning för kattmjölk i plastflaska eller ett plastfodral som skyddar handväskan från att smetas ner av banan. Det går att klara sig utan engångsblöjor, färdigmat och hårtork men de underlättar vardagen för många. Ändå har också de föreslagits som onödigheter. Likaså flytande duschtvål, mönstrat toapapper, smarttelefonen samt Yleskatten, tvångssvenskan och västmetron.

Det är tidningen Suomen Luontos läsare som i 12 år har utlyst årets onödigaste pryl. Lövblåsaren fick titeln år 2000 och efter det har domen fallit på dubbla telefonkataloger, Happy Meal-leksaker som man får på köpet med hamburgarmåltider, den spolbara wc-pappershylsan, plastflaskor utan pant och en bakteriefri tvåldoserare bland annat.

En miljösmart generation växer upp

Utställningen i Esbo ska väcka tankar både hos vuxna och barn, berättar Malin Ekebom. Hon håller pysselverkstäder för barn där man gör leksaker av skräp, såsom tofsdjur och burktelefoner.

- Vi har funderat på hur mycket man slänger i soporna. Förr i tiden använde man allt. I stället för att köpa en ny plastleksak kanske man kan göra en egen leksak som kan vara precis lika fin.

Men tycker barnen att de är lika fina som köpta leksaker?

- De har varit jätteglada och tyckte det var jätteroligt med burktelefonerna, säger Ekebom. Många har kanske aldrig sett en trådtelefon i hela sitt liv. Och burktelefonen fungerar faktiskt lika bra som en megafon!

utställningen i Glims gårdsmuseum finns också chans att föreslå den onödigaste prylen år 2013. Suomen luonto utlyser vinnaren i slutet av året.