Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Seportage om släkten von Essen

Från 2013
Uppdaterad 16.04.2013 10:00.
Seportaget: Rötter
Bild: Helmi Films

Två kusiner, Nils-Robert "Nisse" Sjöblom och Rolf von Essen, som tillhör den stora adliga släkten von Essen hittar sig själv i en situation där de båda är långt över sjuttio år och utan egna barn. Hur skall de fortsätta familje- och släktberättelserna som har blivit ett kollektivt minne allt från 1500-talet? Släktföreningen von Essen gör en resa till Baku, Azerbajdjan i september 2011 för att bekanta sig med de omständigheter under vilka släktens medlemmar arbetade i den oljerika staden i början av 1900-talet.

Det var i Baku som Nils-Robert Sjöbloms mor och Rolf von Essens far föddes. Filmen följer Nils-Roberts och Rolfs resa tillsammans med andra medlemmar från släktföreningen. Bakuresan blir en vändpunkt för båda herrarna. Plötsligt blir deras föräldrars skildringar väldigt konkreta. Resan väcker känslor i Nils-Robert som han visste att också hans mor hade. Han plockar kottar i Villa Petroleas trädgård där hans mor växte upp och bestämmer sig för att ta dem med sig till hennes grav i Helsingfors. Filmen bygger huvudsakligen på Bakuresan, men även äldre material som foton, intervjuer, tidningsartiklar och arkivmaterial används. Rolf von Essen intervjuas våren 2012 i Spanien där han bor en del av året samt i Stockholm.

Filmteamets Tahir Aliyev fungerade som tolk och guide under Bakuresan. Hans tidigare film Minnen från Baku (sänts i Yle Fem i maj 2010 och januari 2011), som berättade om den finlandssvenska Gustaf Eklunds vistelse i Baku, väckte stort intresse i Finland och de nordiska länderna.

Seportaget: Rötter
Yle Fem torsdag 11.4.2013 kl. 21.00 och lördag 13.4.2013 kl. 14.45
30 dagar efter sändning på Yle Arenan.

Regi: Tahir Aliyev
Produktion: Helmi Films, 2013