Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Potatisodlarna börjar bli otåliga

Från 2013
Uppdaterad 08.04.2013 13:12.
Bildtext Anders Ekholm brukar vara bland de första att sätta tidig potatis i Åboland.
Bild: YLE/Monica Forssell

I sydvästra Finland väntar potatisodlarna otåligt på att sätta potatisen. Förra året sattes de första knölarna i slutet av mars men i år är det sannolikt först denna vecka som odlare i skärgården kommer ut på åkrarna.

Radio Vega Åboland: Potatisodlarna börjar bli otåliga

Programmet är inte längre tillgängligt

Anders Ekholm i Björkboda på Kimitoön, säger att tidpunkten för när han tidigare år börjat sätta potatis varierat en hel del. Det normala brukar vara första eller andra veckan i april.

- Vill man kunna sälja nypotatis till våravslutningar och studentfester så måste man sätta potatisen senast i början av april.

Bildtext Ännu är det ingen potatis under plasten.
Bild: YLE/Monica Forssell

I år är det osäkert om potatisen hinner mogna till slutet av maj eller början av juni. Tjälen har ännu inte gått ur jorden och på många håll ligger snön ännu tjock.

Hur snabbt potatisen mognar beror ändå inte enbart på när den sätts utan också hur varm och solig resten av odlingsperioden är.

Ekholm har försökt hjälpa våren på traven genom att sprida ut en mörk kalkblandning på åkrarna och genom att täcka in en liten åkerplätt med plast. Och kalkblandningen har gjort sitt med snön men eftersom nätterna varit så kalla kan det hända att den bara marken bara frusit ytterligare...

- Det kan hända att tjälen bara gått djupare i jorden, funderar Ekholm.

Hur den sena våren påverkar priset på potatis är svårt att säga. Vinterpotatisen är nästan slut och det kan bidra till att sommarpotatisen går åt. I vilken takt den tidiga potatisen skördas och hur mycket potatis som importeras från till exempel Sverige inverkar också på priset.