Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

På kurs för att lyckas i äktenskapet

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 11:16.
Bildtext Mikael och Iselin gick på kurs för att lära sig hur man är en bra partner.

- Precis som en bil behöver servas, så behöver äktenskapet tas om hand. Parrelationen sköter inte sig själv. Särskilt inte när man får barn.

Det säger Mikael Nylund som gick på parrelationskurs inför äktenskapet tillsammans med sin fru Iselin. Paret har varit tillsammans i fem år och har nu en tvåårig son och ett syskon på kommande i maj. Mikael säger att han tror att många inte förstår hur mycket de bär med sig från sin egen barndom. Man kanske antar att den andra tänker på samma sätt. Det är bra att fundera igenom de här sakerna. En av de viktigaste sakerna Mikael och Iselin lärde sig på kursen var att lyssna på varandra.

- Vi skulle hålla en penna i handen så länge vi pratade och man fick inte avbryta. När man gav vidare pennan skulle lyssnaren upprepa det som den andra hade sagt, säger Iselin. Det visar att man verkligen har registrerat det man hört.

- Som karl tycker man kanske att kvinnan igen vill älta saker. Men troligen handlar det då om att man inte har lyssnat, säger Mikael.

För Mikael var det särskilt viktigt att lära sig att sätta ord på sina egna känslor. Han menar att män lätt ignorerar sina känslor och låtsas om ingenting om de inte vet hur de ska uttrycka dem.

På kursen fick paret tid att ordentligt diskutera sina förväntningar och sin relation. Diskussionen fortsätter nu bland annat på gemensamma tisdagsluncher.

- Vi har båda kontorsdag på tisdagen och då äter vi tillsammans bara vi två. När barnet finns med på kvällarna blir det inte av att prata så mycket och när Josua har lagt sig är man ganska trött, säger Iselin.

Iselin och Mikael påstår att de strider precis som alla andra par om triviala saker, såsom vem som ska plocka undan eller diska. Relationen är definitivt inte solsken och blåbärspaj varje dag.

- Det man borde lära sig är att aldrig säga att du gör aldrig si eller du gör alltid så. Det är bättre att berätta hur man själv känner sig. Och att inte skrika ut sin aggression, utan vänta tills man lugnat sig. Och så måste man kunna säga förlåt.

Mer om ämnet på Yle Arenan