Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler finländare studerar i Estland

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:35.
Nyhetsinslag: Estniska högskolor pop bland finländare - Spela upp på Arenan

I Estland ökar antalet finländska högskolestudenter i snabb takt. Finländarna utgör nästan hälften av alla utlänningar inskrivna på universiteten och högskolorna. Speciellt i Tallinn har ökningen varit så snabb att till och med finländarna själva lägger märket till den snabba ökningen.

Jens Andersen kom till Tallinn för ett och ett halvt år sedan. Han är halvt svensk, halvt finsk, och nu studerar han i Estland.

- Det här är en spännande miljö att läsa ekonomi i, säger Andersen. Kontrasterna mellan rik och fattig är något man ser väldigt konkret här.

Finländarna utgör nästan hälften av alla utlänningar som är inskrivna på estniska universitet och högskolor.

- Jag trodde att jag skulle bli bra på engelska snabbt, säger Alexandra Jokinen som studerar marknadsföring vid Estonian Business School, men det har blivit så att jag talar mest finska därför att det är så lätt.

För de estniska universiteten och högskolorna är det ökande antalet utländska studeranden en livlina. Om några år är den estniska baby-boom-generationen, född i början av 1990-talet, färdigutbildad. Utan utländska studeranden har hela det estniska högskolenätverket svårt att klara sig ekonomiskt.

Därför har högskolorna nu börjat erbjuda hela utbildningar på engelska och nästan alla utlänningar studerar på engelskspråkiga program.

Estland är dessutom mycket aktivt inom EU:s elevutbytesprogram ERASMUS. Förutom de snart 2000 utlänningar som studerar på högskolenivå i Estland tar landet emot ungefär 800 ERASMUS-studenter per år.

Enligt en undersökning gjord av det estniska utbildningsministeriet är 90 procent nöjda med utbildningen. En klar majoritet trivs också i Estland.

- Först när jag kom hit, så var det många som sa att den estniska kulturen är ganska lik den finska, säger Alexandra Jokinen. Men jag kan säga att kulturen är totalt annorlunda. Här finns ryssar och ester och Tallinn är en stad där olika kulturer möts.

- Tallinn är en mer internationell stad än Helsingfors, tycker Jokinen som själv är från Sibbo.

Gustav Antell