Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Religiösa slagsmål i Kairo

Från 2013
Uppdaterad 07.04.2013 23:30.
Slagsmål mellan kristna och muslimer i Kairo
Bild: EPA / Justin Wilkes

Det förekom våldsamheter mellan kristna kopter och muslimer i Egyptens huvudstad Kairo på söndagskvällen. Åtminstone en person dödades medan tiotals skadades.

Oroligheterna bröt ut nära den koptiska Markuskatedralen efter jordfästningen av fyra kopter som dödades i ett gatuslagsmål med muslimer i en förort till Kairo i fredags.

Enligt ögonvittnen angreps de sörjande av en sten- och bensinbombskastande mobb då de kom ut ur kyrkan och började kasta sten tillbaka och satte bilar i brand. Polisen anlände till platsen och använde tårgas för att lugna ned situationen.

President Mohamed Mursi ringde upp den koptiska kyrkans ledare påven Tawadros II av Alexandria och fördömde våldsamheterna.

- En attack mot katedralen är det samma som en attack mot mig personligen, sade Mursi enligt den statliga nyhetsbyrån MENA.

Cirka tio procent av Egyptens befolkning uppskattas vara kristna kopter. De har anklagat regeringen för att inte göra allt den kan för att beskydda dem.

Kopterna klagar på att de diskrimineras och att de radikala muslimernas angrepp på dem blivit allt vanligare sedan diktatorn Hosni Mubarak föll 2011 och det Muslimska brödraskapet fick makten.