Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spökar det på Alexandersteatern?

Från 2013
Uppdaterad 10.04.2013 08:34.
Bildtext Christoffer Marins (med ryggen mot kameran) är en av dem som grundat gruppen Chasing the Dead.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Gruppen Chasing the Dead försöker lösa mysterier med det övernaturliga. Den här natten tillbringas i Alexandersteatern i Helsingfors.

Mörkret har lagts sig och de sista teaterbesökarna har gått hem efter kvällens sista föreställning på Alexandersteatern i Helsingfors. Teatern är ändå ingalunda tom på folk.

Från ett bakrum kan man höra kaffekokaren porla. Där har man också placerat ett par datorer. I det här rummet ska Jennifer Karlsson sitta och följa med på datorskärmen de infraröda kamerorna som placerats på olika ställen i teatern. Hennes uppgift är att anteckna allt det hon ser på skärmen som på något sätt avviker från det normala.

Bildtext Jennifer Karlsson.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Christian Lindqvist har klättrat upp på en hög med bråte för att fästa en av de infraröda kamerorna invid taklisten. Lindqvist försöker hitta det bästa stället för kameran så att cirkeln som står mitt i rummet ska synas tydligt på bilden. Cirkeln sägs nämligen starta av sig själv mitt i natten utan att den ens är kopplad.

Karlsson och Lindqvist är med i projektet Chasing the Dead, på svenska ungefär de som jagar de döda. Gruppen håller på med en dokumentär i flera delar som handlar om spöken och det paranormala. Några delar av dokumentären har redan publicerats på gruppens Facebook-sida.

Kameran stänger av sig själv

Det sägs att de flesta teatrar har ett spöke. Förklaringarna är många på vad det kan bero på. Till exempel sägs teatrar vara så fulla av energi på grund av att det används så mycket känslor på scenen. Den här energin påstås då fastna i väggarna. Ofta sägs teaterspöken vara skådespelare som blir kvar på scenen efter att publiken gått hem. Men på Alexandersteatern finns det en legend om en rysk officer från Krimkriget som kommit till teatern med byggmaterial.

Bakom teaterscenen finns en svart tegelvägg. Dessa tegelstenar ska ha kommit från Bomarsunds fästning på Åland som bombarderades av engelsmännen under krimkriget. Tillsammans med dessa tegelstenar lär den stiliga ryska officeren också kommit till Alexandersteatern.

- Han sägs vara intresserad av all slags teknik. Under en föreställning brukar de lämna hissdörren öppen på grund av att den annars åker upp och ned av sig själv, berättar Christoffer Marins.

Bildtext Den här cirkeln sägs starta av sig själv mitt i natten.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Samtidigt som kablar till kamerorna tejpas i golvet för att man inte senare ska snubbla på dem börjar tekniken strula. En av fotografernas kameror stänger av sig själv trots att batteriet är full laddat.

Det kan hända att den ryska officeren stiftat bekantskap med de nattliga gästerna.

- Det här har aldrig hänt oss förrut. Det sägs ju nog att spöken kan dra energi åt sig, säger Marins.

Någon skrek i hörlurarna

Gruppen har stött på ett par underliga händelser då de varit på spökjakt.

- Det häftigaste jag har varit med om var på Svartå slott. Min lillebror gick framför och frågade om någon var här nyss. Samtidigt hörde jag en röst i mitt högra öra som sa "jo". Fotografen som var bakom mig hörde det ännu tydligare via sina hörlurar, berättar Marins.

Nästan ingen av dem som tillhör Chasing the Dead vill säga att de skulle tro på det övernaturliga. Det handlar mera om att göra en bra show och samtidigt lösa gåtor.

- Vi tror inte men ska vi säga som så att vi vill tro, säger Marins.

Diskussion om artikeln