Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadslärare vill inte ha finska gymnasiet under samma tak

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 05:27.

Lärarna i svenska gymnasiet i Jakobstad vill inte ha det finska gymnasiet i samma byggnad som det svenska gymnasiet. Det visar den enkät som gjorts bland lärarna.

Lärarna i det finska gymnasiet är däremot positiva till saken och tror att det kunde bli en permanent lösning på det finska gymnasiets utrymmesproblem, speciellt om några klassrum kunde byggas till.

Planeringen för ett finskt gymnasium i anslutning till det finska högstadiet har pågått i många år men har inte kunnat verkställas eftersom man väntar på statsbidrag. De beräknade kostnaderna på 7,8 miljoner euro för ett finskt gymnasiebygge har också avskräckt politikerna.

Lärarna i det svenska gymnasiet anser att gymnasierna inte ryms tillsammans och att språkbadsskolans utrymmesproblem måste lösas på ett annat sätt än att placera de båda gymnasierna under samma tak.

Lärarna anser också att frågan har kommit alltför snabbt på. Däremot tror inte lärarna att de svenska elevernas kunskaper i svenska skulle försämras om finska elever finns i samma byggnad.

Ryms nätt och jämt

Fastighetsfrågan har aktualiserats eftersom Jakobstads största skola, språkbadsskolan måste få nya lokaler till hösten på grund av mögelproblem. Lösningen är antingen baracker för 1,5 miljoner euro eller en gemensam lösning för gymnasiernas del.

Uträkningar har visat att de båda gymnasierna nätt och jämt kunde rymmas i samma byggnad.

Det svenska gymnasiets rektor, Gunnevi Kiiskinen, vill inte kommentera resultatet av enkäten i det här skedet skedet. Hon vill ännu reflektera över sitt svar.

Det vill också bildningsnämndens ordförande i Jakobstad, Annica Haldin (SFP), som dessutom vill diskutera ärendet med fullmäktigeledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) innan hon ger en kommentar.

Det finska gymnasiets rektor Hannu Sulkakoski är på semester och har inte varit anträffbar för en kommentar.