Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Testa på forsränning i Oulanka - det rinnande vattnets nationalpark

Från 2013
Uppdaterad 11.06.2020 10:58.
forsränning i Kitkajoki, Oulanka nationalpark.
Bildtext Forsränning i Kitkajoki, Oulanka nationalpark.
Bild: YLE/Strömsö

Oulanka är en av Finlands populäraste nationalparker. Speciellt känd är vandringsleden Karhunkierros. Nationalparken lämpar sig även utmärkt för paddling och forsränning.

Kitkajoki i Oulanka nationalpark.
Bildtext Oulanka nationalpark är de rinnande vattnens nationalpark.
Bild: YLE/Strömsö

Forsränning i Kitkajoki

Den äventyrliga väljer kanske att forsränna genom parken längs med Kitkajoki älven. Man kan välja olika sträckor beroende på ålder och äventyrlighet.

Om man vill göra en dagsutflykt kan man välja att åka från starten vid Kitkasjön ända till ryska gränsen cirka 20 km. Det räcker med normal kondition för att orka med. Riktningen är ju nedströms.

De flesta väljer att forsränna på sommaren, men i oktober är det nästan magiskt att ränna ner för forsen medan den första snön singlar ner. Vattnet sköljer in i båten, men med en ordentlig torrdräkt blir det inte ens kallt.

Jyrävä vattenfall i Oulanka nationalpark.
Bildtext Jyrävä vattenfall i Oulanka nationalpark.
Bild: YLE/Strömsö

Paddla kanot i Oulankajoki

Det är två älvar som möts i Oulanka nationalpark. Kitkajoki älven är den som forsar och strömmar snabbare.

Oulanka älven är mycket lugnare och grundare och passar utmärkt för att paddla kanot. Man kan börja paddla nedanför Oulanka naturum i mitten av parken.

En paddlingstur är ungefär 20 km medströms, slutar vid Jäkälämutka nära ryska gränsen och räcker 6-8 timmar beroende på hur långa vilopauser man har.

En kajak och en kanot vid älvstranden, Oulankajoki.
Bildtext Oulankajoki passar utmärkt för paddling.
Bild: YLE/Strömsö

Man kan stanna vid rastplatser längs rutten och koka kaffe och äta sin medhavda matsäck. Forststyrelsen bjuder ofta på ved, men man ska bära hem skräp och allt som man har tagit med sig in i nationalparken.

Man kan också övernatta i en ödemarksstuga om man har egen sovutrustning. Väggar, tak och brits att lägga sin madrass på finns gratis till förfogande för en övernattning.

Minna Koramo ser ut över Oulankajoki i Oulanka nationalpark.
Bild: YLE/Strömsö

Karhunkierros vandringsled

Den vackra vandringsleden Karhunkierros sträcker sig 82 kilometer från Salla till Kuusamo, men det är lätt att gå även kortare sträckor. Det finns flera ingångar till vandringsleden.

Några av nationalparkens vackraste och mest dramatiska områden finns längs lilla Karhunkierros, som är en 12 km lång vandringsled i en krävande, kuperad terräng.

Här finns vattenfallet Jyrävä invid ödestugan och rastplatsen Siilastupa. En dryg kilometer längre bort finns kvarnen och forsen Myllykoski.

matpaus vid Siilastupa vid öppen eld i Oulanka nationalpark.
Bildtext matpaus vid Siilastupa i Oulanka Nationalpark.
Bild: YLE/Strömsö

Det går också bra att gå från Juuma lägerplats till Myllykoski och Jyrävä och tillbaka. Då är det bara ca. 6 km att gå och terrängen är inte så krävande.

Fiska i Oulankajoki

Man kan också fiska i Oulanka nationalpark vid anvisade ställen. Då köper man ett fiskekort vid lägerområdet i mitten av nationalparken.

Läs mer om Finlands nationalparker på forststyrelsens webbsidor.

Forsränning i Oulanka nationalpark - Spela upp på Arenan

Artikeln baserar sig på Kokeile koskenlaskua Oulangalla – virtaavien vesien kansallispuistossa skriven av Elisabeth Morney.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk