Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jordbrukare vill slippa översvämningar i Svartån

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bengt Nyman hopps på uppehåll.
Bildtext Arkivbild: Bengt Nyman har sett tillräckligt av översvämningar.
Bild: YLE/ Gustaf Westerholm
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Inslammad Svartå ger översvämningar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Slammet i Svartån i Raseborg är ett problem – och ån behöver rensas och slamsugas.
Det anser Nylands svenska producentförbund, som höll vårmöte i Karis i dag (8.4.).
Raseborgs stad utreder saken.

Lokalföreningen NSP Karis har redan i februari 2011 vänt sig till staden Raseborg med ett initiativ i saken – och nu vill inte jordbrukaren Bengt Nyman vänta längre.
Han är styrelseledamot både i Nylands svenska producentförbund och i lokalföreningen och förklarar problemet.
- Där finns en ikraftvarande tappningsstadga som tillåter att kraftverken längs ån får tappa ur från Lojosjön över 50 kubikmeter vatten per sekund under vårflödena och vissa andra tider. Men i dag är åfåran så igenslammad att den sväljer bara cirka 30 kubikmeter per sekund.

Värre varje år

Om inget görs, kommer översvämningarna på åkrarna längs ån att forsätta, säger Nyman.
- År för år har det blivit värre och värre.

Näringsämnen i vattendragen

Nyman vill betona att det här också är en miljöfråga. De återkommande variationerna i vattennivån sliter på åkanterna och vattnet på åkrarna för sedan med sig jordpartiklar med näringsämnen.

Annette Sjöblom har sitt jordbruk invid Svartån i Sannäs. Det är viktigt att få bort slammet från ån, säger hon. Hon berättar att det varje vår och senhöst brukar vara översvämningar.

Raseborg utreder

Raseborg stad håller på och behandlar frågan om att restaurera Svartån, berättar Werner Orre (Sfp), ordförande för samhällstekniska nämnden. Frågan är problematisk eftersom ån är fredad, säger han.
- Och då kommer miljölagstiftningen in och sätter ganska stora bromsar i vägen. Det förhandlas med markägare och hålls möten. Och inom ett halvår kommer vi till samhällstekniska nämnden att få en beredning över vilka möjligheter som finns.

Stadens tekniska direktör Jan Gröndahl har tidigare meddelat Lokalföreningen NSP Karis i ett brev att det i årets budget finns anslag för planering av fiskvägar i Svartån, och att staden i samband med den utredningen kommer att ta ställning till rensningen av ån på ett eller annat sätt. Han skriver också att en rensning innebär omfattande lovprocesser med myndigheterna och att det "krävs omfattande och betydande ekonomiska satsningar" om man ska sanera Svartån.