Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaara-bolaget: "Vi var beredda på problem"

Från 2013
Uppdaterad 08.04.2013 20:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

- Den läckande fällningsbassängen är felkonstruerad, konstaterar Greenpeace och upprepar sitt krav på att gruvan nu ska köras ner. På Talvivaara-bolaget har man förberett sig sen november på att det kommer att läcka igen.

Läckaget uppdagades i går kväll. Mellan 2 000 - 3 000 kubikmeter avfallsvatten har under dagen läckt ut i timmen. Det nya läckaget finns i samma fällningsbassäng som läckaget i höstas.

I läckaget i höstas rann det som mot Ule älv som mest ut tusen kubikmeter per timme och söderut mot Vuoksen hela 5 000 - 10 000 kubikmeter per timme.

Vice vd: "Kan finnas samband med tidigare läckage"

Fjolårets läckage var inte det första. Samma fällningsbassäng har läckt 2008, 2010 och alltså i november förra året.

- Läckaget är i en annan sektion än förra året men på Talvivaara Mining Company har vi varit beredd på att det kommer att läcka igen, säger vice vd Saila Miettinen-Lähde.

Vi försökt leda ut vatten från gruvan så att vattenbalansen skulle bli bättre, berättar hon.

Ni har haft läckage på samma fällningsbassäng 2008, 2010 och 2012. Är fällningsbassängen felkonstruerad?

- Nej, det tror jag inte, svarar Miettinen-Lähde. De tidigare läckagena var i fällningsbassängens första sektion. Det nya läckaget är i den andra sektionen. Men det kan hända att de tidigare läckagen har någonting att göra med det nya läckaget, säger Miettinen-Lähde.

Greenpeace kräver nedkörning

- Talvivaara-bolaget har förberett sig bl.a. med säkerhetsbassänger som ska ta hand om överloppsvattnet, säger Saila Miettinen-Lähde. De här förklaringar tillfredsställer inte Greenpeace där man i dag upprepar kraven på att verksamheten vid Talvivaara ska köras ner. Informationschefen Juha Aromaa säger att produktionsprocessen är felplanerad.

- Det ser ut som om Talvivaara inte kan ta hand om vattentillflödet, säger Aromaa.

Är den läckande fällningsbassängen felkonstruerad?

- Det är högst sannolikt, svarar Aromaa.

Nya bassänger får extra mineralskikt

Vice vd Saila Miettinen-Lähde säger att Talvivaara har uppfyllt de villkor som myndigheterna har ställt på gruvverksamheten.

- Våra nyare bassänger har en lite annorlunda bottenkonstruktion, säger Miettinen-Lähde. Förutom den plastfilm som täcker den läckande fällningsbassängens botten har de nya bassängerna ett extra minerallager som binder vatten om det skulle börja läcka.

"Skattebetalarna får betala"

För Juha Aromaa på Greenpeace är det klart vem som kommer att få betala notan för gruvprojektet i Talvivaara...

- Det är högst sannolikt att det är myndigheterna som måste ta över, förutspår Aromaa. Och det är tyvärr skattebetalarna som får stå för notan.

Talvivaaras aktie har störtdykt på Helsingforsbörsen. Aktiens värde sjönk med 16,5 procent efter att beskedet om den senaste läckan kom idag. Men vice vd Saila Miettinen-Lähde vill inte tro att Talvivaaras saga skulle vara all.

- Nej, det skulle jag inte tro, svarar Miettinen-Lähde.

Hur mycket motgångar klarar ni av?

- Svårt att säga men vi jobbar på att klara av den här, svarar hon. Och det är som sagt viktigt att komma i håg att vi har vetat att just den här bassängen inte är riskfri, konstaterar Miettinen-Lähde.