Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Itella involverat i skatteparadis

Från 2013
Uppdaterad 08.04.2013 20:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsinslag: Itella har dotterbolag i skatteparadis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det statliga postföretaget Itella har redan i många år haft ett dotterbolag i skatteparadiset på de brittiska Jungfruöarna. Yles tv-program MOT har tagit del av uppgifter som läckt ut om finländska företags kopplingar till skatteparadis.

Den omfattande dokumentläckan kommer från två företag som säljer tjänster i anknytning till skatteparadis. Bland de läckta uppgifterna finns bland annat information om Itellas dotterbolag som verkat på Jungfruöarna i fem år.

Ryska affärsmän med på ett hörn

Itellas skatteparadisbolag har uppstått i och med ett stort företagsköp. Itella köpte år 2008 en rysk logistikkoncern, National Logistic Company (NLC). Enligt de dokument som Yle har tagit del av ägdes NLC av tre ryska affärsmän som hade företag registrerade i fyra olika skatteparadis.

Vid Itella säger man sig inte känna till orsaken till varför de ryska affärsmännen hade företag registrerade i skatteparadis.

- Det handlar om komplicerade arrangemang, säger Vesa Vertanen, chef för Itellas logistikverksamhet i Ryssland.

Enligt Itella håller man på med att lösa upp dotterbolaget på Jungfruöarna - för att flytta det till ett annat skatteparadis på Cypern där bolaget kommer att smälta samman med andra företag.

- Signalen är inte den bästa, säger Hannu Kuortti, överinspektör på Skattestyrelsen.

- Om det är fråga om enbart ett passivt bolag så har det kanske inte någon reell betydelse. Men eftersom man ju både inom Finland och på globalt plan försöker bekämpa skatteparadis så ser det ju nog inte så bra ut.

Omfattande internationellt journalistprojekt

Historiens kanske mest omfattande avslöjanden om de globala skatteparadisen har gjorts av en internationell sammanslutning av 86 undersökande journalister från 46 olika länder. Journalisterna har avslöjat 130 000 personer från 170 länder som har placerat sina pengar på de brittiskt ägda Jungfruöarna.

Bland dem finns miljardärer från Östeuropa, internationella vapenhandlare, storplacerare från Wall Street samt människor med koppling till politik från olika länder. Också finländska företag har visat sig ha kopplingar till Jungfruöarna och Singapore.

Torsdagen den 11 april sänder Spotlight i Yle Fem en svenskspråkig version av MOT:s program.

Läs också: Skattemyndigheterna ser fram emot avslöjanden om skatteparadis
Skatteparadisen avslöjas i jätteprojekt