Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MOT: Itella och Pöyry har dotterbolag i skatteparadis

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 09:36.
Bild: Lehtikuva / Itella

Postföretaget Itella och konsultföretaget Pöyry hör till de finländska bolag som har dotterbolag i skatteparadis på Jungfruöarna, visar uppgifter som Yles tv-program MOT har tagit del av.

Itella har i många år haft ett dotterbolag i skatteparadiset på de brittiska Jungfruöarna. Itellas skatteparadis har uppstått i samband med ett stort företagsköp, Itella köpte år 2008 en rysk logistikkoncern. Vid Itella säger man att man inte känner till varför de ryska affärsmännen hade företag registrerade i skatteparadis.

Dotterbolaget är fortfarande verksamt och på Itella säger man att det ska flyttas över till Cypern, som har varit ett annat skatteparadis. Enligt handelsregistret i Cypern äger finska staten, det vill säga Itella, tre företag på Cypern.

Också konsultföretaget Pöyry figurerar i materialet i tv-programmet MOT. I dokumenten kommer det fram att Pöyrys jurist år 2005 tog kontakt med ett företag i Singapore, för att grunda ett dotterbolag, JP-invest på Jungfruöarna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsinslag: Itella har dotterbolag i skatteparadis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

JP-invests enda funktion verkar att vara att köpa aktier i ett schweiziskt företag. Jaakko Pöyry Group har lånat 1,6 miljoner euro till sitt dotterbolag på Jungfruöarna, och dotterbolaget, JP-invest betalar exakt samma summa in på ett schweiziskt konto.

Också de finländska bolagen Suomenlinna Inter OY och Olavinlinna Invest OY har grundat hundratals dotterbolag på Jungfuöarna.

Enligt materialet har det också förekommit pennintvätt via Finland. Ryska skattesmitare ska ha köpt pälsvaror för 160 000 euro av pälsauktionsföretaget Saga Furs. Centralkriminalpolisen har ändå beslutat att inte starta någon förundersökning. Enligt polisen var Saga Furs inte medveten om att det var fråga om möjlig penningtvätt.

Det är det amerikanska centret för undersökande journalistik, International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ som har kommit över hemliga dokument, e-post, avtal och företagsregister. ICIJ samarbetar med över 80 journalister runtom i världen. I Finland är programmet MOT samarbetspart.

Diskussion om artikeln