Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Urpilainen fördömer Itellas skatteparadiskopplingar

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 11:39.
Bildtext Arkivbild
Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Yles tv-program MOT avslöjade i går kväll att det statliga postbolaget Itella har ett dotterbolag i skatteparadiset Jungfruöarna.

Itella kom över bolaget då man köpte en rysk logistikkoncern år 2008, men det är först nu man tänker montera ner skatteparadisbolaget.

Finansminister Jutta Urpilainen (Sdp) anser att det är helt opassande för statsbolag att ha dotterbolag i skatteparadis. Urpilainen kommenterade avslöjandena i YLes tv-program A-studio i går kväll och sade att statsbolag borde vara föredömen för annan företagsverksamhet.

Hon beskrev också skatteparadis som ett centralt framtida hot mot den finländska välfärdsstaten. Hon sade att hon blev överraskad av avslöjandena men anser det ändå sannolikt att också andra statsbolag än Itella kan ha kopplingar till skatteparadis.

Finansministern anser att regeringen borde göra upp regler och rekommendationer kring skatteparadis för statsägda bolag. Hon nämner att en central del i sådana regler vore landsspecifik rapporteringsskyldighet, alltså att företag skulle förutsättas rapportera om sin verksamhet i olika länder.

Urpilainen vill att Itella nu ger en offentlig utredning om läget och så snabbt som möjlighet monterar ner sina dotterbolag i skatteparadis.

"Det behövs resurser för undersökning av skatteparadis"

Det behövs mera resurser för att finländska företags kopplingar till skatteparadis ska kunna undersökas och motarbetas, anser beskattningsrådet Markku Hirvonen.

Hirvonen sade i Yles morgon-tv att till exempel Sverige lägger ner betydligt mera resurser på att undersöka skatteparadis:

I Sverige finns det 200 skattegranskare som granskar skatteparadisfrågor. I Finland är antalet under tjugo, och det syns också i resultaten av skattegranskningarna, säger Markku Hirvonen.

Diskussion om artikeln