Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Niinistö tittar också på Borgen

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 13:19.
Borgen

President Sauli Niinistö har också upptäckt tv-serien Borgen. Förra veckan var presidenten på statsbesök i Danmark tillsammans med sin fru Jenni Haukio. På en bankett på torsdag kväll tog Niinistö upp dansk tv och film i sitt tal, och nämnde speciellt Borgen.

I sitt tal tog president Niinistö upp den danska kulturen och att den har haft betydelse också för Finland. Han konstaterade sedan att Danmark är mest känt för sina filmer och tv-serier. "Personligen följer jag med tv-serien Borgen", sade han.

Unto Hämäläinen drar paralleller mellan finsk politik och Borgen i en kolumn i Helsingin Sanomat. Han tar upp den mäktiga affärsmannen Joachim Chrone som figurerar i flera Borgen-avsnitt, och hur lobbandet mellan affärsmän och politiker går till i verkligheten. "Chrones tillvägagångssätt är trovärdigt. Med den här stilen sköter storägarna sina relationer till statens makthavare, som till exempel regeringens nyckelministerier", skriver Hämäläinen.

Tv-serien Borgen har sålts till över 60 länder. Den första säsongen har också blivit en roman som utkom i Danmark, Holland och Frankrike i medlet av februari. Musiken till serien har blivit så omtyckt att den kommer att ges ut internationellt.

Här är några av de pris som Borgen har fått:

  • Prix Italia 2010: Bästa serie
  • FIPA D'OR, France 2011: Bästa serie och bästa soundtrack
  • Monte Carlo International Televison Festival 2011 - Sidse Babett Knudsen (spelar Birgitte Nyborg) mottog Den Gyllene Nymfen i kategorin "Outstanding Actress".
  • Tv Festivalen 2011: Bästa dramaserie och bästa kvinnliga huvudroll (Sidse Babett Knudsen)
  • BAFTA 2012: Bästa utländska dramaserie
  • Tv Festivalen 2012: Bästa dramaserie, bästa kvinnliga huvudroll (Sidse Babett Knudsen), bästa manliga huvudroll (Pilou Asbæk, spelar Kasper Juul), bästa klipp (My Thordal)
  • Prix Italia Student Price 2012: Tittarnas pris för bästa dramaserie

Borgen säsong tre har premiär i Yle Fem onsdagen den 10 april kl. 21.00

Läs också:
Hur ska det gå för Birgitte Nyborg?
Borgen - politiskt drama som trollbinder miljoner