Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Varför grunda en bank när man kan råna en stiftelse?"

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 12:32.
Bild: Nya Argus (Print Screen)

Övervakningen av fond- och stiftelsepengar har visat sig vara bräcklig, och ingen ser ut att reagera mot att stiftelsers skyddsänglar blir dess asgamar, skriver Trygve Söderling i Nya Argus.(4/2013)

Goda exempel är den tio år gamla skandalen med Nymanska stiftelserna och det aktuella Bensowgate. Professionella stiftelsemissbrukare pekas ut både för att i strid med stadgarna ha lagt ner ett barnhem och för att länge ha berikat sig själva, kompisar och anhöriga med medel anslagna för värnlösa barn. I flera decennier har det tagits ut klart oskäliga förmåner.

Söderling ser också en språkaspekt: "Är Bensowgate ett slags ”nattsidans Strömsö”om hur det kan gå när finlandssvensk så kallad trevlighet drivs tillräckligt långt i informell införståddhet och ”smidig” hantering? Tyvärr motsvarar både Bensowhistorien och tidigare skandaler alltför väl den bild av girig inkrökthet som vi snabbt är ute och fördömer. Vi talar om fördomar och hets mot folkgrupp om historierna målas upp av så kallade sannfinnar och språkhetsare."

.- Men om också Bensowgate bidrar till att skärpa övervakningen av stiftelsevärlden över lag - både internt och externt - har avslöjandet varit allmännyttigt. Söderling frågar sig också om det kanske på längre sikt till och med vore en bra finlandssvensk strategi att bekämpa intern korruption redan innan den kommer ut och skadar folkgruppens image.

Diskussion om artikeln