Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Storebror ser dig är fel inställning"

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 13:38.
Övervakningskamera fäst på väggen
Bild: Yle

Sibbo vill inte ha övervakningskameror i klassrummen. Storebror ser dig-mentaliteten är ett steg i fel riktning, tycker utbildningssektionerna.

Bo Melander ville i en motion att kommunen skulle skaffa övervakningskameror i klassrummen i högstadieskolorna. Det skulle enligt honom förbättra elevernas och lärarnas rättsskydd.

Utbildningssektionen torpederade ändå tanken. Det har inte förekommit fall i Sibbo där elevernas säkerhet eller lärarnas rättsskydd skulle ha varit hotade eller att man skulle ha haft nytta av kameraövervakning, konstaterade svenska utbildningssektionen på sitt möte på måndag kväll.

- Storebror ser dig-mentaliteten är helt emot vad vi har arbetat för, säger undervisningsdirektör Annelie Nylund. Läroplansgrunderna är entydiga: eleverna ska då de blir äldre fostras till att ta ansvar själv. Vi vill skapa en verksamhetskultur som går ut på att respektera varandra.

I medierna har figurerat ett fall där en lärare fått sparken för att ha tagit i en olydig elev. Andra elever filmade incidenten med sina mobilkameror. Skulle inte en kamera i klassen göra det lättare att reda ut oklara fall?

- Nackdelarna med kameraövervakningen är större än fördelarna. Bättre att ha högt utbildade lärare som besitter en hög moral. Att regelbundet gå in för att filma verksamheten i klassrummen är att gå ut på svag is.

Det aktuella fallet ledde till diskussion både i den finsk- och den svenskspråkiga utbildningssektionen. Det ändrade ändå inte medlemmarnas åsikter.

Varken Nylund eller sektionerna motsätter sig övervakningskameror i de allmänna utrymmen i skolorna. De behövs eftersom skolorna är öppna för annan verksamhet utanför skoltid. Kameror på gården motverkar inbrott och ofog.

- Enhetsskolan i Sibboviken har kameror, likaså det planerade skolcentret Nickby hjärta kommer att få kameror, säger Nylund.