Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Akademen lanserar AkademenTV

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 16:34.
Akademiska sångföreningen
Bild: Emil Floman

Finlands äldsta kör, Akademiska Sångföreningen, fyller 175 i år. Festligheterna kulminerar med en jubileumskonsert i Musikhuset i Helsingfors den 20 april. Inför konserten lanserar Akademen nu en egen Youtube-kanal, AkademenTV.

- Tanken med AkademenTV är att på ett mera levande sätt visa vad Akademen är, vad vi har varit och vad vi kan bli i framtiden, säger körens ordförande Kasper Sundström.

Det första avsnittet av AkademenTV handlar om Akademens historia.

- Det finns den Akademen som har en lång historia, och det finns den Akademen som övar på måndagar. När man sjunger på måndagsövningar och på konserter spelar historien ingen roll - det är bara körverksamhet - men det är klart att man får en massa fina traditioner med sig, och en känsla av en stark bakgrund, säger körens nuvarande dirigent Kari Turunen i det första avsnittet av AkademenTV.

Inför jubileumskonserten nästa vecka utkommer ytterligare fyra avsnitt av AkademenTV.

- De övriga avsnitten kommer att beröra teman som manskören som instrument, det sociala, traditioner och konserter, säger Kasper Sundström.

Akademaren Christoph Mällinen studerar foto och klipp vid film- och tv-programmet på Arcada. Han står för produktion, foto, klipp och regi medan akademaren och Min Morgon-profilen Henric Öhman har skrivit manus.

Det första avsnittet av AkademenTV kan du se här nedan och de övriga avsnitten i serien utkommer på Youtube med några dagars mellanrum.