Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppsägningar möjliga då församlingarna sparar i Åbo

Från 2013
Skylt med texten Åbo svenska församling.
Bildtext Björn Nalle Öhman.
Bild: Yle/Nadine Aschan

Församlingarna i Åbo måste spara in tio procent av sin budget redan i år. Nalle Öhman, kyrkoherde för Åbo svenska församling, tror ändå att det kan vara svårt att spara så mycket i år. I framtiden kan det bli aktuellt med uppsägningar.

- Troligtvis måste någon av våra tjänster dras in. Men frågan är vilka tjänster och vem sköter de arbetsuppgifterna i framtiden.

Orsaken till att Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet måste spara beror på att man ifjol fick in mindre skatteintäkter än beräknat. Just nu gör man om årets budget och den nya budgeten ska vara klar i maj. För Åbo svenska församling gäller det att spara 66 000 euro per år i fortsättningen. Sparkraven gäller både för verksamheten och lönekostnader.

Öhman hoppas att kunderna inte märker av sparkraven så mycket, men en åtgärd blir antagligen att slå ihop församlingens barngrupper.

- Det är inga lätta beslut som vi har framför oss, men det här är något som drabbar hela vårt samhälle. Samtidigt så ger det oss även en anledning att se över vad som verkligen behövs.