Rehn: Alarmklockorna borde ringa i Finland

EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn är oroad över att Finlands konkurrenskraft har försämrats så snabbt under den senaste tiden. EU-kommissionen presenterade i dag en rapport med en djupanalys av ekonomierna i 13 medlemsländer, Finland är ett av länderna som har granskats.
−Alarmklockorna ringer om att det nu finns allt skäl att vidta åtgärder för att förstärka den finländska ekonomins och arbetets konkurrenskraft, säger ekonomikommissionären Olli Rehn.
Han säger att det viktigaste budskapet i dagens rapport är att Finland har förlorat sin konkurrenskraft väldigt snabbt under de senaste åren. Det syns i att Finlands såväl handels- som bytesbalans har börjat visa ett underskott från och med år 2011.
−Finland är det enda land som har haft överskott som nu har vänt och fått ett underskott. Bakgrunden är den att Finlands exportandel på världsmarknaden relativt sett har minskat med en fjärdedel under de senaste fyra-fem åren, påpekar Rehn.
Samtidigt har enhetspriset på arbetet i Finland stigit sedan år 2007. Alltså kostnaderna för varje arbetad timme har ökat, särskilt med jämförbara länder som Sverige och Tyskland. Orsaken till den försämrade konkurrenskraften beror delvis också på att telekombranschen inte är vad den förr har varit. Omstruktureringen av pappersindustrin påverkar givetvis också den finländska ekonomin då till exempel tidningspappret inte går åt som förr. Dessutom har kostnaderna för varje arbetad timme ökat under de senaste åren. Lönerna har alltså stigit snabbare än vad produktiviteten har ökat.
−Det är viktigt att i Finland förstärker det finländska arbetets konkurrenskraft, säger Rehn till Yle Nyheter.
Betyder det i praktiken frysta löner eller vad betyder det?
−I praktiken är det något som regeringen och arbetsmarknadsparterna säkert funderar på. Jag anser att det är viktigt för hela Finland och alla finländare att landet kan stärka konkurrenskraften. Här behövs det samarbete mellan arbetare och arbetsgivare, anser Rehn.
Dålig på att kommersialisera varor
Finland har traditionellt varit ett land som har satsat mycket på forskning och utveckling. Men att omsätta forskningen till något som går att sälja är vi inte särskilt bra på. Finland befinner sig på femtonde plats i den jämförelsen, alltså sämre än EU-genomsnittet.
−Finland borde tillverka mer och bättre produkter samt serviceformer från de innovationssatsningar som görs med statliga och privata forskningsmedel, anser Rehn.
En tredje problematisk fråga för Finland är att de privata hushållen skuldsätter sig snabbt, vilket EU-kommissionen ser som en källa till oro. Den största orsaken till skuldnivån är boendet, men det har skett en klar förändring. För tio år sedan var skuldnivån i medeltal 65 procent av den disponibla inkomsten men är nu 118 procent. Trots den branta ökningen är Finland på en medelnivå i EU då det gäller hushållens skuldsättning. Sammantaget har Finland enligt EU-kommissionen all orsak att vidta åtgärder.
Läs också:
Tyrväinen: Här finns inget överraskande