"En gravid kvinna dricker aldrig ensam"
Åse Fagerlund har deltagit i ett banbrytande internationellt samarbete där man undersökt barn och ungdomar i olika västländer med fetala alkoholskador, eller fetala spektrumstörningar. Enligt Fagerlund uppvisade de finländska barnen omfattande problem när det gällde beteende och mental hälsa. Nästa veckas fredag disputerar hon med sin avhandling i psykologi.
- Det framkom ganska tydligt att den grupp barn som konstaterades ha fetala alkoholskador hade svårare att helt enkelt klara av ett vardagligt liv. Också inlärningssvårigheter och avsevärt större svårigheter i sociala förmågor, framkom av insamlat data.
Fetal alkoholskada är en komplicerad och känslig diagnos att fastställa. En läkare fastställer diagnosen utifrån olika symptom och mammans alkoholintag under graviditeten. Ett mål med Åse Fagerlunds avhandling har varit att man velat utveckla och förbättra diagnostiseringsmetoderna i sjuk- och hälsovården och att öka kännedomen om fetala alkoholskador. Fagerlund uppskattar att det i Finlands föds mellan 600 och 3600 barn med fetal alkoholskada, varje år.
- Ett av målen är abosolut att komma ut med information och sprida kunskap om det här. Till och med det där ena vinglaset kan få konsekvenser eftersom alkoholen fritt kan korsa moderkakan och direkt utsätta fostret. En gravid kvinna dricker aldrig ensam.