Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Laxfisket håller på att bli en samvetsfråga"

Från 2013
Uppdaterad 11.04.2013 09:44.
Riksdagsledamot Mikaela Nylander
Bildtext Känslorna svallar högt i allt som berör fisket i dag, säger Nylander.
Bild: Yle/Anna Savonius

Jord- och skogsbruksbruksministeriet har offentligt beskyllts för att inte lyssna på sina forskare i viktiga frågor. Det här har nog hänt vid Miljöministeriet också, säger SFP-aren och riksdagsledamoten Mikaela Nylander. Det är inte lätt att hålla vetenskap och åsikt i sär, särskilt inte när det gäller den eldfängda frågan om laxfisket i Finland, säger hon, misstag sker.

Nylander har sällan sett en fråga väcka lika starka känslor som frågan om fisket, hållbara fiskstammar och fiskkvoter. Känslorna svallar faktiskt här och det politiska klimatet kring fiskefrågorna är inflammerat. Miljöminister Ville Niinistö(Gröna) har velat överföra fiskefrågorna till Miljöministeriet från Jord- och skogsbruksministeriet och han har öppet lobbat för den modellen i nästa regering.

Nylander säger att det inte är bara Jord- och skogsbruksministeriet som har gjort missar - Miljöministeriet har gjort sig skyldigt till dem också.

Nylander minns en EU-skrivelse som hade att göra med unionens fiskeripolitik. En tjänsteman från Miljöministeriet framkastade en åsikt som forskningsresultat och det stämde inte.

Och blev fast för det?

- Jo jag tror att det var ett mänskligt misstag och kanske inte tjänstemannen själv hade koll på det här utan trodde det var forskning, minns Nylander.

Lax.
Bildtext Vem ska få ta laxen, när, var och på vilket sätt?
Bild: YLE / Jyrki Lyytikkä

Misstag sker

- Det sker sådana här saker, de är mänskliga. Ingen gör det medvetet, ingen tjänsteman kommer till utskottet och säger saker som inte stämmer.

Det här betyder ju att du likställer ministerierna - Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet - som båda har gjort missar?

- Om man vill se det så, jo.

Bild: Yle

- Det har gått oerhörd prestige i fisket på högsta politiska nivå, säger Nylander. Frågan har fått så stora proportioner att den har blivit en samvetsfråga, där man inte kan binda riksdagsledamöternas händer. Samma sak gäller ju kärnkraft och eutanasi. I fiskefrågan har partierna röstat lite hur som helst och det beskriver läget ganska bra, summerar hon.

Länktips:

Professor: Finland dåligt på fiskeripolitik

Skådespelaren och fritidsfiskaren Jasper Pääkkönens inlägg i debatten

Jukka Relanders fiskekolumn i Kymen Sanomat väcker debatt.

Veckans A-stream visade hur inflammerad debatten är, se programmet här!

Ministerium i öppet gräl med sina forskare

Miljöministern vill att fiskefrågorna flyttas till miljöministeriet, läs hans blogg!

Helsingin Sanomat: Jordbruksministern tillbakavisar kritiken (på finska)

Läget för laxen enligt Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet i Torne älv

Diskussion om artikeln