Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Omfattande tjälskador på vägarna

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:38.
Bildtext Innanbäckvägen i Ingå 10 april 2013

Radio Vega Västnyland: Omfattande tjälskador

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Ojämna vägar leder till extra stort slitage på bilar

Programmet är inte längre tillgängligt

Den ovanligt kalla våren har gjort att många vägar är i uselt skick. Tjälen har gått djupt och lett till stora ojämnheter och sprickor i vägytorna.

Destia har satt upp varningsmärken för guppar på tiotals ställen och på långa vägavsnitt har hastighetsbegränsningen inte kunnat höjas till sommarhastighet på grund av de ojämna vägytorna. Ojämnheterna i vägbanan gör att man sannolikt kan höja hastigheten till sommarnivå först i maj, säger Tom Eliasson som är arbetsplatschef på Destia.

Bildtext Tom Eliasson

Tjällossning ännu i maj?

Det är fråga om tiotals kilometer som är riktigt dåliga eller väldigt ojämna, summerar Eliasson. Ställvis kan "gupparna" vara omkring 30 centimeter höga.
Vi är bara i början av våren så beträffande grusvägar kan en hel del bli betydligt sämre inom de närmaste veckorna. Vi kommer antagligen att ha tjällossning ännu långt in i maj i år, förutspår Eliasson.

Bildtext Grundsjövägen i Karis

Bilarna tar stryk

De ojämna vägarna leder till extra stort slitage på bilar. Varje grop är en extra påfrestning för bilarnas hjulupphängning. Det vet Börje Ahlroth som sköter en bilverkstad i Karis.

Fjädrarna brister och kulleder och krängningsstag går sönder. Bilarna har blivit starkare med åren, så det är vägarnas fel att bilarna inte håller, säger Ahlroth, som dagligen måste reparera söndriga hjulupphängningar.

Diskussion om artikeln