Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företag slarvar med egenkontrollen av livsmedel

Från 2013
Uppdaterad 11.04.2013 08:35.
Nötkött i butiksdisk
Bild: Yle

Sydspetsens miljöhälsa tar i med hårdhandskarna mot livsmedelskiosken och grillcaféet Bug´s Center i Ekenäs. Också andra företag i regionen har haft brister i egenkontrollen.

Miljöhälsoskyddet har flera gånger sedan år 2006 uppmanat Bug´s Center att sköta om egenkontrollen. En del av de brister som har uppdagats vid inspektionerna har åtgärdats, men fortfarande har företagarna inte gjort upp en plan för hur man övervakar och bokför att livsmedelshygienen sköts om.

Hot om vite?

Sydspetsens miljöhälsonämnd behandlar frågan i dag (11.4). Beslutsförslaget är att med hot om vite på 2000 euro få företaget att göra upp en egenkontrollsplan.
I planen ska det framgå vilka faktorer som kan orsaka problem för livsmedelssäkerheten och hur man hanterar riskerna.
Dessutom ska det göras upp en plan för hur man tar prov och låter undersöka livsmedelshygienen.

Problem i Ingå och Hangö har åtgärdats

Ett företag i Hangö och ett i Ingå har också tidigare saknat planer för hur de kontrollerar sin verksamhet.
De senaste inspektionerna visar ändå att Viking Seafoods fiskhanteringshall i Hangöby i Hangö och Mecy Café 51 i Ingå nu har gjort upp planer och följer reglerna i lagen.

3.12.2012 Oklart om maten förvaras rätt på Ingårestaurang