Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea lägger ut rökridåer

Från 2013
Uppdaterad 11.04.2013 08:42.
Bildtext Sydkoreanska soldater.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Sydkorea och USA håller fortsatt hög beredskap för eventuella provskjutningar av medeldistansmissiler från Nordkorea. Enligt sydkoreanska och amerikanska uppskattningar har Nordkorea flyttat upp till fem medeldistansrobotar till sin östkust.

Nordkoreansk militär tycks flytta fram och tillbaka på missilerna och avfyrningsramperna. Det har tolkats som ett eventuellt försök att lägga ut rökridåer och trötta ut underrättelsetjänsterna som följer med skeendet.

- Nordkorea har med sin aggressiva retorik och sina gärningar närmat sig en mycket farlig gräns, säger USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Han försäkrar att USA är förberett på Nordkoreas alla tänkbara aktioner.

I Nordkorea förbereds samtidigt måndagens födelsedagsfirande av landets grundare Kim Il-Sung. I år ska födelsedagen firas bland annat med ett maratonlopp där också utländska löpare deltar.

Nordkorea ligger högt uppe på agendan på dagens G8-möte i London. Ministrarna är överens om att hoten och krigsförberedelserna i landet utgör en farlig provokation, skriver BBC.

Läs också:
"Tekniskt sett har kriget pågått hela tiden"
Sydkorea höjer beredskapen ytterligare
Nordkorea uppmanar utlänningar i Sydkorea till evakuering
Nordkorea flyttar missiler

Diskussion om artikeln