Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Äta, sova, dö – ute på den skånska vischan

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:38.
Bild: Oy KinoScreen Illusion ltd

Äta, sova, dö – ute på den skånska vischan

Raša (Nermina Lukač) är i 20 års åldern och jobbar med att packa sallad och tar dessutom hand om sin sjuka pappa. Hennes vardag rullar på och Raša verkar vara ganska nöjd ända tills fabriken meddelar om samarbetsförhandlingar och Raša är en av dem som får sparken.

Äta sova dö
Bild: Oy KinoScreen Illusion ltd / Anagram film

Äta sova dö är en film om arbetslöshet och hur ett klassamhälle befästs. Filmen har en mycket realistisk, nästan dokumentär stil och påminner om de belgiska bröderna Dardennes filmer. En karg och socialrealistisk enkel stil om en hård och orättvis värld. Äta sova dö är ändå en film fylld av stark vilja och livslust.

Raša låter sig inte nedslås av arbetslösheten. Hon är säker på att det finns andra jobb, för hon vill verkligen jobba. Ivrigt ställer hon upp på alla kurser och terapier som arbetsförmedlingen erbjuder. Men Raša vill inte starta eget, hon vill bara ha ett jobb. Hon är säker på att det måste finnas nåt mer än att just äta, sova och sedan kanske dö.

Nermina Lukačc i rollen som Raša är suverän. Hon helt enkelt är sin roll och gör den oerhört gripande. Filmen har blivit rikligt belönad och fick hela fyra guldbaggar i Sverige bl.a. för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll. Och då är det skäl att påminna att Lukač, liksom flere av de andra skådespelarna i filmen, är amatörer.

Äta sova dö är regissören Gabriella Pichlers debutfilm. Pichler har sagt att hon vill visa ett Sverige som vi sällan ser på vita duken. Pichler vet också vad hon gör och hur hon skall berätta, inför filmen gjorde hon research och intervjuade mänskor som blivit utan jobb. Slutresultatet är en stark skildring om vad som händer när man hamnar i underläge.