Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Julgran och Tiki-taka

Från 2013
Uppdaterad 03.02.2014 18:09.
Toni Kallio
Bild: YLE Jyrki Valkama

Bollsporter kommer att vara på de flesta idrottsintresserades läppar de kommande veckorna. I de inhemska ligorna avgörs guldmedaljerna och snart kör hockey-VM igång. I fotboll startar herrarnas fotbollsliga, Champions League har nått semifinalskedet och A-landslaget i fotboll lyckades med bedriften att knipa en poäng av självaste Spanien, dessutom på bortaplan.

De senaste åren har diskussionen kring hur olika lag spelar trappats upp speciellt inom den av medierna älskade ishockeyn. Var och varannan är en expert på Jukka Jalonens ”Meidän peli” som mästartränarens spelsystem är döpt till.

system sammanhängande helhet med delar som står i vissa relationer till varandra och som fungerar efter vissa principer
Svensk ordbok

Spelsystem skiljer sig från Svensk ordboks definition från ordet system, såtillvida att, spelsystem hänvisar till diverse tekniska och taktiska element som tränaren logiskt och metodisk genomför med avsikt att förbättra sitt lags prestation på banan och därmed uppnå ett önskat resultat.

När ett lag lyckas använda ett spelsystem enligt tränarens planer under en match är ett tillfredställande resultat oftast att vänta. Då Mixu Paatelainen beordrade fotbollslandslaget att, i Gijon, försvara sitt mål med alla män som fanns till förfogande lyckades han med just detta. Resultatet var sedan en naturlig följd av spelsystemet.

De olika spelsystemen inom lagsporter har utvecklats kraftigt under årens lopp. Från strikta system har spelarnas fysiska och psykiska utveckling gjort att skickliga lag numera spelar mera flexibelt. Spelet i alla bollsporter har blivit mera dynamiskt.

I stort sett kan man konstatera att ett lag kan välja att spela antingen offensivt eller defensivt. Spelsystemet läggs upp med tanke på vilket lag man möter, eller, spelar man t.ex. på hemma- eller bortaplan. I bortamatcher föredrar de flesta att lägga tyngdpunkten på försvarsspelet. Åtminstone om man möter ett ungefär jämnstarkt lag, och speciellt om man möter en på förhand sett överlägsen motståndare.

De centrala som en klok tränare i första hand tar i beaktande då spelsystemet planeras är hurdana spelare hon har till sitt förfogande. Ett lag har en unik social struktur bestående av spelare med olika roller i helheten. I de flesta lagsporter är spelarna organiserade i olika enheter eller underordnade system.

Ett underordnat system består av en grupp spelare som har specifika roller och ändamål. Exempel på underordnade system är t.ex. en anfallskedja i ishockey, niometersspelarna (backarna) i handboll och linjemännen i amerikansk fotboll.

Tränarens, eller numera tränarnas, uppgift är att få till stånd ett fungerande spelsystem som maximerar effektiviteten och samarbetet såväl inom ett underordnat system som mellan de olika underordnade systemen i laget. Ett hjälpmedel som därför används är att skapa modeller för alla spelpositioner i laget. Med hjälp av modellerna förstår den enskilda spelaren vad som förväntas av henne i en viss roll i förhållande till lagets spelsystem.

Allt detta är ju enkelt att rita upp på papper. Utmaningen är förstås den att ett lag sällan uppnår det drömscenariot där tränaren har den bästa möjliga spelaren för alla roller som finns att fylla i spelsystemet. Därför måste tränaren justera modellerna beroende på hurdana spelare man har i laget; tekniskt, taktiskt, fysiskt och psykiskt.

Då ett spelsystem skapas bör den reflektera tränarens filosofi i förhållande till hurdana spelare laget har till sitt förfogande. Skapandet av ett fungerande spelsystem kan anses vara tränarens viktigaste uppgift. Valet av spelsystem återspeglar nämligen direkt tränarens kunskap och sakkunnighet.

Sedan finns det en del undantag i bollsportsvärlden. Ja, eller kanske bara ett renodlat sådant. FC Barcelonas tränare är alltid underordnad föreningens filosofi. FC Barcelonas spelare är alltid underordnade föreningens filosofi. Fråga fast Zlatan. Han trodde sig vara större än FC Barcelona. Hela klubbens verksamhet baserar sig på att spelarna indoktrineras i filosofin från första början. I varje träning.

Bollförbundet håller på att genomföra en process vars mål är att göra Finland till en nation som regelbundet deltar i EM-slutspelet. Till denna utvecklig hör givetvis diskussionen kring spelsystem.

Då Mixu tog över cheftränarskapet för fotbollslandslaget spelade A-landslaget enligt Bollförbundets filosofi som även Mixu skrivit under. Tidigare spelade A-landslaget enligt den filosofi som den rådande chefstränaren råkade anse att var det bästa sättet att spela för A-landslaget. I tur och ordning fick vi se hur Richard Møller Nielsen, Antti Muurinen, (Jyrki Heliskoski), Roy Hodgson och Stuart Baxter tänkte på fotboll. Baxter var den som skulle göra det jobb som Paatelainen nu gör, men han hade för mycket andra intressen för att kunna vara med om den krävande processen att lyfta finländsk fotboll till finrummet i Europa.

Julgranen, så heter det spelsystem, den filosofi, som Bollförbundet tror på. Men inte tjurskalligt som spelet mot Spanien visade. Det är resultaten som gäller för A-landslag. Men så är inte nödvändigtvis fallet för juniorlandslagen. För vilka det resultatmässigt inte gått så bra för på pojksidan, den senaste tiden. Varför är det inte lika viktigt för juniorlandslagen att klara sig resultatmässigt? Därför att juniorlandslagens uppgift är att fostra spelare till A-landslagen!

Kom ihåg att i centrum för ett hurdant spelsystem ett lag kan förverkliga står den enskilda spelaren. Landslag kan inte värva spelare till en viss roll om det inte råkar finnas en sådan spelare till förfogande (jo i basket och handboll kan man visst göra det men det är en annan femma). Därför måste spelarutvecklingen i landslagen byggas upp så att då en spelare tas ut till A-landslaget kan hon eller han spela enligt vilket spelsystem som helst.

En intressant diskussion som ofta uppstår med tanke på spelsystem är filosofin enligt vilken man väljer att spela. En viktig aspekt i valet av spelsystem var ju spelarnas psyke. Efter att ha sätt med vilken iver de finländska spelarna försvarade sitt mål emot ett på förhand sätt överlägset Spanien, kan man inte komma ifrån tanken, om inte vårt nordiska lynne är mera passande till att förhindra motståndaren från att göra mål i stället för att glatt i varje läge försöka anfalla.

Åtminstone borde man välja det spelsystemet på bortaplan mot de flesta lag man möter och på hemmaplan mot alla lag som är ungefär jämnstarka eller på förhand sett starkare.

Mer om ämnet på Yle Arenan