Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Terry Grahn är inte "bara en mamma"

Från 2013
Uppdaterad 11.04.2015 10:11.
Terry Grahn
Bild: privat foto

- Man behöver inte vara jättekompetent för att ha ett specialbarn, men man blir det, säger Terry Grahn, som själv är mamma till en 13-årig dotter med autistiska drag och utvecklingsstörning.

- Man blir helt enkelt tvungen att informera sig, eftersom habiliteringssystemet är så otroligt splittrat. De enda som har en helhetsbild är familjerna, men Terry upplever att den kunskap som specialbarnens mammor (för det är oftast mammor...) har skaffat sig inte tas till vara, utan man anses vara en besvärlig "kärring" ifall man har förslag på hur allt skulle kunna skötas smidigare.

Terry Grahn i Grankulla känner att hon ofta reduceras till "bara en mamma", trots att hon också är sjukskötare, beteendevetare, MBA och managementkonsult med lång arbetslivserfarenhet både i Finland och utomlands.

De senaste 10 åren har Terry ägnat sig allt mer åt specialpedagogik och alternativ kommunikation, och hon har utvecklat hjälpmedel så att hennes icke-talande dotter ska kunna kommunicera med omvärlden. Det här har lett till att dottern till och med har kunnat hålla föredrag i skolan.

Terry brinner för det gör, och hon tänker hålla på med det obetalda produktutvecklingsarbetet så länge hon har råd, men hon är frustrerad över att hon på grund av en fyrkantig byråkrati inte har kunnat ta emot de toppjobb som hon har erbjudits. Hon har också svårt att acceptera att det på grund av omständigheterna har uppstått en gammaldags arbetsfördelning i familjen. Samtidigt är Terry Grahn tacksam över allt som hon har fått lära sig i och med att hon blev mamma till den lilla specialtösen.

Samtal om livet med Terry Grahn sändes första gången i april 2013, och sänds på nytt i Radio Vega fredagen den 10.4.2015 kl. 11.03 och lördagen den 11.4.2015 kl. 20.03

I programmet berättar Terry Gran också om sin uppväxt och om sin tid som landslagssimmare. Och så får vi veta en del om livet i Luxemburg.

(radioversionen av programmet - med musik - finns tillgänglig på Arenan i 30 dagar)

Samtal om livet: Samtal om livet med Terry Grahn

Programmet är inte längre tillgängligt

Samtal om livet: 11.04.13 Terry Grahn (webbversion utan musik)

45:59

Terry Grahns sida Puheoikeus

Mer om ämnet på Yle Arenan