Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopartierna rasar över torgparkeringsplanerna

Från 2013
Uppdaterad 12.04.2013 08:59.
Salutorget i Åbo med torgförsäljare och kunder innan torgparkeringen byggdes.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Politikerna i Åbo motsätter sig biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanens utspel om att staden kan tänka sig vara med och bygga parkeringshuset under Salutorget. Konstigt och fräckt, anser partierna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt

Alla de sex partier Yle Åboland talat med ställer sig kritiskt till den senaste vändningen. Biträdande stadsdirektör Virtanen berättade tidigare i veckan att staden kan tänka sig att bygga torgparkeringen själv, och därmed frångå det i fullmäktige redan godkända förslaget med privata finansiärer.

– Det förvånar mig mycket starkt att han kommer ut med en sak som delvis ännu rättsligt är på hälft, men också med tanke på att vi har bakom oss ett beslut som fattats med minsta möjliga marginal i fullmäktige. Jag kan tänka mig att de ledamöter som röstat för parkeringen med motiveringen att den inte görs i stadens regi nu känner sig besvikna och till och med förda bakom ljuset, menar SFP:s Christel von Frenckell-Ramberg.

– Vi har motsatt oss torgparkeringen ända från början men vi tycker att i det här skedet är det klart att man ska hålla fast vid de löften som förespråkarna för parkeringen gav, om att den ska byggas helt med privat finansiering. Den informationen är besluten baserade på och det har man också sagt åt alla Åbobor, säger Vänsterförbundets Li Andersson.

”Märkligt förslag”

Liksom VF hör De gröna till parkeringshusets motståndare och gruppordförande Elina Rantanen säger sig vara bestört över Virtanens fräcka förslag att man kan tänka sig använda skattebetalarnas pengar. Hon förundrar sig också över tidpunkten bara några dagar efter att förvaltningsdomstolen gav projektet grönt ljus.

– Det verkar som om de haft det här i bakfickan hela tiden och bara väntat på att få ta nästa steg. Det här är en ganska så total kappvändning mot vad man lovat väljarna, säger Rantanen.

– Det är konstigt att Virtanen tar fram en sån här sak just nu. Personligen är jag för en torgparkering, men ett sånt här förslag såhär mitt i allt är bara märkligt, anser Sannfinländarnas Timo Laihinen.

Vad ska prioriteras?

Inte heller bland Åbos två största partier får förslaget stöd. Socialdemokraternas Jarmo Rosenlöf betonar att man måste hålla fast vid det föravtal man redan har med Turun Toriparkki Oy, och han tror inte förslaget någonsin når fullmäktige.

Samlingspartiets Pentti Huovinen poängterar att man måste prioritera.
– Vi har ett tak för hur mycket vi kan investera. Alla skolor och daghem kräver pengar och de står vi för själva. Man måste vara mycket noggrann om man ska satsa pengar på projekt som är möjliga att byggas med privata medel.

Li Andersson är inne på samma linjer och nämner ett färskt exempel.
– Vi har just haft en debatt om bollhallen och där var man inte intresserad av att utreda om staden kunde finansiera den från egen budget. Det här blir en fråga för alla invånare, ska vi prioritera torgparkeringen eller något annat som skolor eller en bollhall.

Förslaget upplevs som klumpigt också därför att den spelar direkt i torgparkeringsmotståndarnas händer. SFP:s von Frenckell-Ramberg tror inte reaktionerna låter vänta på sig, eftersom parkeringen under Salutorget är något som berört invånarna sällsynt starkt de senate åren.

– Om man tänker sig en god, långsiktig och hållbar politik, så kan vi ju inte fara fram och tillbaka hela tiden. Det här bara matar de tankar som finns om den politiska beslutsfattarkulturen i vår stad. Det är inte välkommet, vi behöver inte den här typens rubriker just nu. Och vi som åtminstone försöker agera annorlunda blir ganska frustrerade när sånt här kommer fram, säger von Frenckell-Ramberg.

Läs också: Åbo med i torgparkeringen trots allt?
Läs också: Domstol gav grönt ljus åt torgparkeringen