Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irländska ungdomar emigrerar - också högt utbildade

Från 2013
Uppdaterad 11.04.2013 20:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Irland kämpar fortfarande med sviterna efter fastighetskraschen - och de unga lämnar sitt land.

Arbetslösheten är över 14 procent och bland unga är den cirka 30 procent. Risken är nu att den enda utvägen är att emigrera och att en generation går förlorad.

Irland har Västeuropas yngsta befolkning, och familjerna är rätt stora. Ungdomsarbetslösheten är 30 procent och den skulle vara ännu högre om alla stannade kvar i Irland.

Bland annat vid den biomedicinska institutionen vid Trinity College råder det oro över bristen på arbete. Vid institutionens toppenhet forskas det i inflammationer. Toppenhet får sin finansiering delvis från EU men också från den irländska staten.

Professor Luke O'Neill är oroad över sysselsättningsläget. - Många av våra studenter måste emigrera. "Brain drain" (hjärnflykt) är termen man använder då unga begåvade människor flyttar utomlands.

Professor O'Neill försöker övertyga regeringen att satsa på utbildningen. - Vi vill inte gå miste om de bästa och briljantaste studenterna. Regeringen försöker hålla dem kvar dem med olika program men om det inte finns några jobb flyttar de. - Irländarna är väldigt mobila.