Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen möts kring flera problem

Från 2013
Uppdaterad 12.04.2013 16:01.
Bildtext Bankkö i Cypern. Arkivbild.
Bild: EPA

I dag fredag torde detaljerna kring euroländernas lånepaket till Cypern klarna. Det verkar som om Cypern skulle behöva sex miljarder euro mer än vad som tidigare beräknades.

Euroländernas finansministrar samlas till ett möte i Irlands huvudstad Dublin för diskutera frågan.

Försöken att rädda Cypern har inte gett de kaotiska eurogruppsmötena särskilt många stilpoäng på sistone. I dag kan det bli flera chocker för Cypern. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters skulle Cypern behöva 23 miljarder euro för att rädda sitt banksystem - inte bara 17 miljarder som det tidigare hette. Men hjälpen utifrån kommer inte att öka. Det blir cyprioterna själva som får hosta upp pengarna. Landet blir tvunget att sälja av sin guldreserv och höja både företagsskatten och kapitalskatten. Cyperns ekonomi beräknas krympa med tolv procent under de närmaste två åren.

Också Slovenien och andra problembarn på agendan

Vid sidan av Cypern är det också annars en diger agenda som gäller här i Dublin.

Slovenien är det senaste landet med en banksektor i blåsväder. Hittills har den slovenska premiärministern Alenka Bratušek försäkrat att landet inte behöver något lån utifrån. Sloveniens bostadsbubbla sprack och de statligt ägda bankerna hade politiska kopplingar. s

Också värdlandet Irland vet vad det betyder då en bostadsbubbla spricker. Här har bostadspriserna halverats på bara några år. Folk har plötsligt suttit fast med överstora bostadslån, samtidigt som de förlorat sina arbeten och bankerna har behövt räddas av euroländerna.

Irland hoppas att en bankunion ska fås till stånd. Det säger ekonomiprofessor Philip Lane på Trinity College.

- Både Portugal och Irland önskar få förlängd amorteringstid på sina lån med ytterligare några år, säger Lane. Det innebär ingen stor inbesparing för de här länderna, men det hjälper litet att kunna sprida ut avbetalningarna på flera år.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade igår att en förlängd betalningstid för Portugal och Irland är ett alternativ.