Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Ilmarinen övergav Talvivaara

Från 2013
Uppdaterad 12.04.2013 10:50.

Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen har tröttnat på problemen vid Talvivaaragruvan och har sålt hela sitt aktieinnehav i gruvbolaget. Ilmarinen sålde sitt innehav på torsdagen och inhiberade samtidigt sina aktieteckningar i Talvivaaras senaste emission.

Ilmarinen var tills nu en av de största ägarna i Talvivaara med en andel på drygt fem procent.

Försäkringsbolagets vice vd Timo Ritakallio säger att placeringen i Talvivaara inte längre uppfyllde Ilmarinens placeringskriterier om att placeringarna ska vara produktiva, säkra och ansvarsfyllda. Beslutet att dra sig ur påverkades av att Talvivaara gått sämre än väntat ekonomiskt och att det förkommit upprepade miljö- och produktionsproblem speciellt det senaste året, säger Ritakallio i ett pressmeddelande.

Talvivaara har dragits med upprepade miljöproblem. I början av veckan uppdagades det att fällningsbassängen fortfarande läckte. Det kraftiga läckaget fanns i samma fällningsbassäng som läckte i november. Det var företagets fjärde läckage sedan år 2008.

Problemen vid gruvan har även varit förödande för Talvivaaras aktiekurs. Sedan början av året har värdet på en placering i Talvivaara minskat med hälften.