Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Post från skatteparadiset

Från 2013
Skatteparadis

En internationell sammanslutning av undersökande journalister har gjort historiens kanske mest omfattande avslöjanden om de globala skatteparadisen. Bland finländska företag som har koppplingar till skatteparadis finns det statsägda Itella.
Av 2,5 miljoner hemliga dokument som grävande journalister runt om i världen fått tag på, framgår det att internationella vapenhandlare, Wall Street börsspekulanter och ryska miljardörer har placeringar i skatteparadis. Avslöjandena omfattar över 122 000 företag. Avslöjandena gäller också finländska företag. Det är dels fråga om postlådeföretag och om dotterbolag som verkar i skatteparadis. Postföretaget Itella blev via ett företagsköp i Ryssland ägare av bolag i bl.a. de Brittiska Jungfruöarna och Cypern. Företagsköpet gjordes år 2008 men ännu idag äger Itella företagen i skatteparadisen.

Vapenhandlare och diktatorer

Detta kom fram i YLE:s MOT och som sedan sändes på svenska i Spotlight. MOT hör till den internationella sammanslutningen av undersökande journalister som tillsammans med International Consortium of Investigative Journalism, ICIJ, nu har avslöjat flera kopplingar.Bland annat anlitas skatteparadisen av internationella vapenhandlare, spekulanter på Wall Street och av ryska miljardärer. De hemliga dokumenten, som läckt ut från två företag som säljer tjänster i skatteparadis, avslöjar också att familjemedlemmar och den inre kretsen till diktatorer i Filippinerna och Indonesien använder skatteparadis.

Mer om ämnet på Yle Arenan