Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fler tuberkulosfall att vänta i Åbo

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Bild: Yle / Niko Mannonen

Tuberkulosfallen har duggat in tätare än vanligt i Åbo på sistone och sannolikt finns det ännu fler insjuknade än man vet om. Risken att smittas är ändå liten, men den gamla folksjukdomen får inte glömmas bort, betonar en specialist.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nio elever från några skolor i Åbo har insjuknat i tuberkulos under den senaste tiden. Vanligtvis brukar det finnas ca tio patienter i staden per år. Fallen har koppling till varandra och de insjuknade är alla unga vuxna, vilket är en de största riskgrupperna.

En av de drabbade skolorna är Turun kristillinen opisto. Andra årets barnskötarstuderande Iida Hirvensalo och Susanna Kraappa berättar att de, trots att man ordnat ett infotillfälle om tuberkulos i skolan, inte vet så mycket om sjukdomen.

– Man talar nog om det med kompisarna, men jag är inte orolig över det, säger Hirvensalo.
– Jag är nog lite rädd. Senast idag kände jag mig lite att ”hjälp, vad händer om jag får den” när vi pratade om det i klassen, fortsätter Kraappa.

Susanna Kraappa och Iida Hirvensalo, andra årets barnskötarstudande på Turun kristillinen opisto
Bildtext Susanna Kraappa och Iida Hirvensalo
Bild: Yle/Janne Isaksson

”Fler blir nästan säkert sjuka”

Så hemskt oroliga behöver inte eleverna vara, menar docent Tuula Vasankari, som är specialiserad på lungsjukdomar och leder Filha, det vill säga den nationella organisationen mot tuberkulos.
– Man måste vara i samma rum i minst åtta timmar men inte heller då smittar den lätt, säger Vasankari.

Om exempelvis hundra ungdomar befinner sig nära en patient i över åtta timmar smittas ca 30, och av dem blir bara några enstaka på riktigt sjuka. Tuberkulosen uppenbarar sig inte sällan med fördröjning, en människa kan bära på sjukdomen i tiotals år innan den möjligen bryter ut.

– När någon får smittan försöker man hitta alla personer som varit nära den människan i över åtta timmar. Dom kallas sen till hälsovården för att undersökas, berättar Vasankari.

Vasankari tror det finns fler fall än de nio som nu uppdagats.
– Det är nästan säkert att också andra blir sjuka, men ingen vet hur många.

Bortglömd folksjukdom

I Finland upptäcks årligen drygt 300 fall av tuberkulos och antalet minskar hela tiden. Den gamla folksjukdomen försvann ur det allmänna vaccinationsprogrammet 2006 och vården här biter på tuberkulosen. Tuula Vasankari varnar ändå för att den inte får glömmas bort helt och hållet.

– Det är ju det allvarligaste. Man måste komma ihåg att den finns fastän den är sällsynt. Vi är på en konstig plats här i Finland, nära oss finns Ryssland och de baltiska länderna där det hittas ganska mycket tuberkulos och en sån form som är resistent mot normala läkemedel, påminner Vasankari.

Om tuberkulosen hittas i tid ska den inte utgöra någon livsfara i Finland, men det finns ett par potentiella hinder, säger Vasankari.
– För det första vill man ju inte själv tänka att man har tuberkulos och att man borde gå till läkaren ens på grund av en långvarig hosta. En annan sak är att läkarna har svårt att misstänka att det handlar om tuberkulos när det kommer fram så sällan.