Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ingen har varit intresserad av skatteparadisen tidigare"

Från 2013
Uppdaterad 15.04.2013 07:50.
Bildtext Heidi Hautala

I och med att de europeiska staterna dra åt svångremmarna hårdare blir det en allt hetare politisk fråga hur staterna håller i sina skatteinkomster. Ägaransvariga ministern Heidi Hautala (Gröna) säger till Yle Nyheter att informationen om statsägda bolags kopplingar till skatteparadis har funnits hela tiden, men att ingen har varit intresserad förrän under den senaste tiden.

Så sent som på fredag kom de sex största länderna i EU överens om spelreglerna för kampen mot skatteparadisen. Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy uppskattade att skatteflykten kostar EU-länderna en biljon - det vill säga en miljon miljoner - euro på årsbasis.

"Politikerna allt mera pressade"

Minister Heidi Hautala säger att det inte är så konstigt att det nu krävs klarare regler för hur statsägda företag agerar. Politikerna har inte tidigare varit så pressade som nu.
- På grund av bristande intresse för den här frågan så uppstod inte den här diskussionen tidigare, säger Hautala. Det är en bra diskussion som förs just nu och det är klart att företagen kommer att vidta åtgärder. Solidium (som förvaltar statens minoritetsägande) har i sin senaste halvårsrapport påpekat att skattefrågorna är viktiga.

"Handlar också om hur det ser ut"

Det är nämligen inte bara 100-procentigt statsägda Itella som har kopplingar till skatteparadis. Också Industriinvestering, Neste Oil, Metso, Rautaruukki och Telia-Sonera har sällat sig till dem som bekräftar att de finns representerade i skatteparadis.

- Det handlar inte bara om att följa reglerna utan också om man med sitt agerande utsätter bolagets rykte för risker, konstaterar Hautala.

Är pudelns kärna att ingen har varit intresserade förrän under allra senaste tid?
- Jag skulle våga säga att det är så, svarar Hautala. Det är inte ett under att diskussionen har uppstått först nu.

Vill inte ge ministrarna betyg

Regeringsprogrammet stipulerar att Finland ska vara en föregångare i arbetet med att sätta stopp för skatteparadisekonomin. Heidi Hautala vill inte ta ställning till hur det det svaga intresset för de statsägda företagens kopplingar till skatteparadis påverkar regeringens trovärdighet.
- Jag är inte längre med i ministergruppen för bekämpande av grå ekonomi och arbetet pågår också där. Jag har betonat att den internationella dimensionen är väldigt viktig, säger Hautala.

Men regeringen har ett kollektivt ansvar...
- Visst har den ett kollektivt ansvar för att regeringsprogrammet fullföljs, svarar Hautala.

Om ministrarna inte är intresserade så har vi en situation som är väldigt intressant.
- Jo, men situationen har förändrat sig ganska kraftigt under de senaste månaderna, svarar Hautala. Det finns nu ett stort allmänt intresse för de här frågorna och det är bra.

Är det allmänhetens intresse som är den förändrade faktorn?
- Jag tror att det är den här känslan att man inte längre enbart kan titta på hur man sparar i statsbudgeten, utan att man måste titta på vart skatteintäkterna egentligen hamnar. Det finns många multinationella företag i Finland som skatteplanerar aggressivt. En del av de här företagen är statsägda och en del är helt privata, avslutar Hautala.